2 milliárd dollár került veszélybe a Solana blokkláncon


Hozzáadva: 2021. December 11. Megtekintve: 742

A solana nevét egyre gyakrabban látjuk a kriptovaluta tőzsdéken és sokan ettől a valutától várják a blokklánc világ teljes revolúcióját. A projekt sok újat ígér és mindenki nagyon boldog lenne ha valóban meg lehetne valósítani azokat az ideákat, amivel marketingelik a Solana-t. A blokkláncok rendszere azonban vagy biztonságos vagy decentralizált vagy gyors. Mind a három feltételt egyszerre lehetetlen teljesíteni. A napokban pedig egy durva hibát fel is fedeztek a solana rendszerében. Erről lesz most szó.


Egy új kriptovaluta projekt általában olyan dolgot próbál javítani, amiben a bitcoin vagy az ethereum rossz. A solana hálózat célja a gyors tranzakciók lebonyolítása, olcsón. Ezt, aki egy kicsit már jártas az üzleti világban tudja, hogy nem olyan egyszerű megcsinálni. Olyan, mint amikor egy festőt kérünk meg arra, hogy gyorsan fesse ki az egész lakást és ha lehet ne kérjen érte sokat. Na mindegy. A solana hivatalos oldala arról büszkélkedik, hogy több mint 44 milliárd tranzakciót bonyolítottak le eddig, egy tranzakció átlagos költsége 0.00025 dollár és nagyjából 2000 tranzakciót tudnak megcsinálni egy másodperc alatt. Ez eddig nagyon szép, viszont a rendszerben úgy néz ki azért maradtak hibák.


A thetimesofindia.com viszont nemrég számolt be arról, hogy súlyos hibát találtak a rendszerben. A szoftveres hibát a Neodyme cég fedezte fel és pár hónappal ezelőtt szóltak a Solana fejlesztőinek, hogy orvosolni kellene a problémát, ám a solana-nál senki sem mozdította füle botját, mert a hiba szerintük nem volt súlyos.


A szoftverben lévő probléma kerekítési hibát okozott és a bizonyos okos szerződésekre befizetett tokenek száma így több volt, mint amennyi a valóságban oda kellett volna hogy kerüljön. A hibát azonban csak célzott támadással lehetett volna kihasználni és így lehetett volna több millió dollár értékű kriptovalutát ellopni.


A Neodyme fejlesztőinek viszont sikerült egy olyan szkriptet írni, amely reprodukálta a hibát és szerintük számos decentralizált módon működő alkalmazás veszélybe kerülhetett volna ha egy hacker csapat nekilát és elkezdi lecsapolni a solana betéteket. Állítólag úgy is ki lehetett volna vitelezni a támadást, hogy kívülről szinte semmi nem látszott volna és csak néhány stake pool-ban csökkent volna picit az éves hozam.


A hibáról és annak javításáról egy másik nagy hírportál a bitcoin.com is beszámolt: Bug in Solana Token Lending Contract Fixed, More Than $2 Billion Made Exploitable.Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek