A Binance okos-lánca égető mechanizmust vezetne be


Hozzáadva: 2021. Október 23. Megtekintve: 503

A Binance okos-láncának (Binance Smart Chain) fejlesztői kriptovaluta égető mechanizmust szeretnének bevezetni. Eleinte a tranzakciós díjak 10%-át égetnék el, de ezt később megváltoztatnák.


A Binance tegnap megjelent közleményében arról olvashatunk, hogy az Ethereum EIP-1559-es frissítéséhez hasonlóan ők is szeretnének bevezetni egy tranzakciós díj elégető mechanizmust. A javaslat még kidolgozásra vár és egyöntetűleg még nem szavaztak a módosítás bevezetéséről.


A javaslat alapján minden egyes blokk tranzakciós díjainak egy bizonyos részét el kellene égetni és a hálózat vezérlőmechanizmusának ezt az arányt szabályoznia kellene. Ennek következtében a hálózat hitelesítői nem kapnák meg az elégetett díjakat és így csökkenne a Binance natív tokenjének (BNB) a forgalomban lévő mennyisége.


Az elégetés kifejezést gyakran használják a kriptós világban. Ez alatt általában azt értik, hogy bizonyos mennyiségű kriptovalutát olyan címre küldenek el, ahonnan azt már nem lehet elővarázsolni. Mivel ezeket a koinokat már nem lehet elkölteni, halottnak tekintik őket és a forgalomban lévő mennyiség ennyivel csökken.


A Binance javaslatában eliente 10%-ra vennék az elégetendő díjak arányát. Napjainkban a Binance átlagosan 6814 BNB-t (3.4 millió dollár) produkál tranzakciós díjak gyanánt egy nap alatt, a javaslat tehát napi 681 BNB-vel csökkentené a forgalomban lévő BNB mennyiséget.


A javaslatra szavazni kell és ehhez 2000 BNB-nek kell összegyűlnie. Ha ez megtörténik, akkor a hálózat hitelesítői szavazhatnak az implementációról. Ha a többség a bevezetésről dönt, akkor a változtatás egyből megtörténik.


A Binance okos-lánca egyébként már alkalmaz égető mechanizmusokat. Ezek negyedévenként egyszer léptek működésbe. Október 18-án például 1,335,888 BNB (659 millió dollár) került elégetésre. A börze egyébként a teljes BNB készlet felét el akarja majd égetni.


A javaslat valamelyes hasonlít az ethereum EIP-1559 frissítéséhez, de attól eltér. Az ethereum esetében minden egyes tranzakcióhoz bevezettek egy égetési díjat és ez változik a kereslet valamint a kínálat függvényében. A teljes elégetett ethereum mennyisége ezáltal még mindig kevesebb, mint a blokkonként kiállított ethereum mennyisége, szóval ez valamelyest csökkenti az ethereum inflációját, de ettől még nem deflálódik az ethereum.


A Binance esetében az a különbség, hogy a hálózatban jelenleg nincs infláció. Ebből fakadóan tehát ha a javaslatot elfogadják onnantól kezdve a BNB deflálódni fog.


A javaslattal kapcsolatban a vélemények megoszlanak a GitHub-on. Itt meg lehet tekinteni az eszmecserét: https://github.com/binance-chain/BEPs/pull/116Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek