Az Nvidia nem adott el annyi CMP-s kártyát mint szeretett volna


Hozzáadva: 2021. Október 21. Megtekintve: 513

A világ egyik legerősebb GPU gyártója pályafutása legjobb 3 hónapját zárta.


A pcgamer.com cikkének magyar nyelvű fordítása következik most.


A 2021-es év második negyedévének lezártával kiderült, hogy a játékokból rendesen meg tudta magát szedni az Nvidia.


A kártyák gyártási sebessége továbbra sem képes felvenni a versenyt a növekvő kereslettel. A cég a tavalyi évhez képest 85%-os növekedést mutatott ebben a periódusban és a játékokra tervezett kártyákból 3.06 milliárd dollárt sikerült kiárulniuk.


A cég nemrégiben tette ki a piacra az RTX 3080 Ti és az RTX 3070 Ti modelleket, amik beváltak, bár sokan nem szeretik annyira a Ti verziókat. Ettől függetlenül a piac rettenetesen éhes és minden kártya szinte azonnal elfogy.


A 30-as sorozat tehát nagyon bevált és az Nvidia-nál számolgathatják a milliárdokat. Mi lenne még ha lépést tudnának tartani a kereslet növekedésével? Az AMD is a mezőnyben van még, de az ő kártyáikra is hatalmas az igény.


Az Nvidia szóvivőit folyamatosan az ellátással kapcsolatban kérdezgetik. Sajnos ők sem tudnak sokkal többet mondani a helyzetről csak, hogy az elkövetkező néhány évben a kereslet magasabb lesz, mint a kínálat. A helyzet tehát nem túl jó, de mit csináljunk ha ez a realitás?


Az Intel a jövő évtől tervez beszállni a videókártyák gyártásába és lehet, hogy ez majd egy kicsit lejjebb tudja vinni az árakat. Sajnos nem tudjuk még pontosan mekkora erőforrásokat vetnek majd be és hogyan tudnak reagálni az iszonyatos keresletre, de izgatottan várjuk mit hoz a jövő.


Érdekes lehet megvizsgálni hány százaléka van jelenleg a videókártyáknak a kriptovaluta bányákban, bár ezt nem könnyű megbecsülni. Az biztos, hogy az LHR-el a gyártónak sikerült kicsit enyhítenie a helyzeten, de látjuk azt is, hogy ez a megoldás sem tökéletes.


A CMP kártyákkal az Nvidia pedig a kriptovaluta bányászoknak próbál kedvezni és itt már nyomon lehet követni valamilyen szinten a helyzetet. Az Nvidia hivatalos adatai szerint csupán 266 millió amerikai dollárnak megfelelő CMP kártyát értékesítettek, de 400 millió dollárt szerettek volna kinyerni ebből az akcióból.


Valószínűsíthetjük, hogy a kriptovaluta bányászok inkább olyan kártyákra mennek rá, amelyeket később még el is lehet adni. Nem szívesen vásárolnak tehát a CMP kártyákból, amíg vannak univerzális kártyák a piacon.


Kérdéses, hogy az Nvidia valóban folytatni fogja-e az LHR-CMP kártyák által kijelölt utat, vagy megint valami újat hoz a piacra. Eddig ez nem orvosolta teljesen a problémát, lássuk hát milyen ötlete van még az amerikai gyártónak. Jó lenne ha rövidesen valamilyen univerzális megoldást adnának, mert a kártyák továbbra is iszonyatos sebességgel fogynak a polcokról.Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek