Bányász videókártya válogatás 2022


Hozzáadva: 2022. Február 12. Megtekintve: 5313

A kriptovaluta bányászatra használható videókártyák meglehetősen széles választékban érhetőek el. Az egyik legnevesebb kriptovaluta bányászattal foglalkozó statisztikai weboldal, a minerstat.com 2022 februárjában 73 darab olyan GPU-t listáz, amely ethereum bányászati mérlege pozitív. Mivel általában korlátos költségvetéssel vágunk bele az ethereum vagy más altcoin bányászatába, nincs mese ezen 73 modell közül ki kell választani a legjobb kártyát. A jelen bejegyzés ebben próbál meg segíteni.


A legegyszerűbb megközelítés természetesen az, hogy melyik kártya az olcsó. Az olcsó kártyák keveset hoznak, ezeket tehát a lista legalján kell keresni. Itt lehet megemlíteni például a Nvidia GTX 1050Ti-t. Ez ma a magyarországi boltokban 90 és 100 ezer forintért megvásárolható, de mivel csak 4Gb memóriával szerelték fel, túl sok kriptovalutát nem lehet vele bányászni. Egy ilyen eszköz ravencoin-ra beállítva napi 1 cent körül hoz. A megtérülése tehát nem valami kecsegtető.


Látjuk tehát, hogy videókártyából nem lehet a legolcsóbbat megvásárolni ha altcoin bányászattal szeretnénk foglalkozni. Fontos a memória mérete. Főleg azért, mert az ethereum bányászatához szükséges DAG file mérete nem haladhatja meg a GPU memória méretét. 4Gb-os vagy annál kisebb méretű memóriával szerelt kártyákon tehát ne is gondolkodjunk ha ethereumot szeretnénk bányászni.


Kicsit más a helyzet, ha nem az ethereum a célpont. Az utóbbi néhány hónapban jelentek meg olyan altcoinok is, amelyek bányászata nem igényel túl nagy GPU memóriát. Ilyen a toncoin. Ha tehát toncoin-t szeretnék bányászni jó lehet egy olcsóbb kártya is. Természetesen azonban ekkor se számítsunk túl nagy hozamokra.


Ahogyan megyünk felfelé a listában, felbukkan például a Nvidia RTX 3050Ti Laptop kártya. Ez egy érdekes modell. A 3050Ti alapvetően egy jó eszköznek számít. A bányászati teljesítménye alapján alsókategóriás kártyának tartjuk, de ezért cserébe meglehetősen olcsó. A bányászati teljesítménye a 3060Ti fele kellene, hogy legyen viszont a táblázatban nem ezt látjuk. Ez azért van, mert laptop verzióval állunk szemben és az ilyen kártyák mindig ramatyul szerepelnek ha altcoin bányászatról van szó.


A lista 42. helyén az Nvidia RTX 3060 LHR V2 szerepel. Ez a GPU 2022 februárjától kapható és jelen állás szerint napi 1 dollár körüli hozamot képes produkálni. Ez főleg az LHR (low-hashrate) technológiának köszönhető, mert amúgy egy 3060-as kártya ennél többet kellene, hogy tudjon. Az lhr lényege, hogy a gyártó úgy adja el a kártyákat, hogy azok ethereum bányászati teljesítményét szándékosan lekorlátozza. Emiatt az ethereum bányászok menekülnek az LHR-es kártyáktól. Általában 65-70%-os teljesítmény csökkenéssel lehet számolni ha lhr-es kártyát állítunk be. Nem azt jelenti tehát, hogy az lhr teljesen megakadályozza az ethereum bányászatot, hanem csak picit visszaveszi a kártya teljesítményét. Ennek következtében a kártya megtérülése picit rosszabb lesz. Igen ám, de egyre több reményt látunk az lhr tökéletes feltörésére is.


LHR feltörés dual mining-al


A dual mining technika viszonylag régóta létezik és sok bányász szoftver meg is valósította azt. Itt arról van szó, hogy két kriptovalutát bányászik egyszerre az eszköz. Gyakori párosítás az ethereum és még valamiféle altcoin. Ezek a kombinációk sokszor nem működnek jól, mert az ethereum bányászati teljesítmény erősen visszaesik és a másodlagos koinból pedig nem jön annyi, hogy kompenzálja a kiesett ethereumot. A módszer kicsit ellenkezik intuícióinkkal, hiszen egy eszköz veszteség nélkül hogyan is tudna még egy másik coin-t bányászni az ethereum mellett? És valóban, mint ahogyan említettem a dual mining sokáig nem is működött rendesen.Ha a GPU-t úgy fogjuk fel mint egy tortát, akkor világos hogy azt nem lehet megnövelni, csak felosztani és így nehéz hozamot növelni. A torta pedig általában a GPU memóriája. Amennyi memóriát tud használni a bányász program, azzal arányosan tud például ethereumot bányászni. Ha be akarunk szuszakolni egy másik altcoin bányászatához szükséges adatokat a memóriába, akkor sajnos az ethereumtól vesszük el a helyet.


Más egy kicsit a helyzet a 2022-ben megjelent dual mining módszerekkel. A toncoin például kiválóan párosul az ethereummal. Ez abból következik, hogy a toncoin bányászatához nincs szükség olyan sok memóriára. A ton+eth dual mining esetben az ethereum bányászat oroszlánrésze a memóriában, a toncoin bányászata pedig főként a GPU chippen történik. Ezzel akár 20-30%-os hozam emelkedést is elérhetünk. Ezért viszont elektromos árammal kell fizetni, de ez talán annyira nem is meglepő, hiszen ha toncoin-t is bányászunk, akkor az is fogja fogyasztani az áramot.


Az ilyen jellegű dual mining viszont úgy néz ki megoldást ad az LHR-es kártyák rákfenéjére is, hiszen a hozam növekedés itt is tapasztalható. Az elv itt is hasonló. 65%-ban bányásszunk ethereumot a többi kapacitást pedig fordítsuk toncoin bányászatra. A ton+ethereum dual miningot a lolminer kezdte el először támogatni, de valószínűleg ez a funkció meg fog jelenni a t-rex és az nbminer programokban is.


A dual mining során az OC (overclock, órajel állítással elért teljesítmény növelés) beállítások nem egyszerűek. Ekkor mind a két bányászati algoritmus meg kell figyelni. A memória és a mag órajelének állítása során a két algoritmus által előállított hashek átlagos száma valószínűleg másként fog változni.


A lista 23. helyén a Nvidia RTX 3070 LHR kártya áll. A táblázat szerint 45 MH/s-os sebességgel képes ethereumot bányászni és így a napi nettó hozam 1.61 dollárra jönne ki. Egy ilyen kártyát az online piactereken 1000 euró körül meg lehet venni. Maga az eszköz nem túl nagy és nem is túl hangos, szóval nem őrülünk meg ha egész nap fut rajta az ethereum bányászat a fejünk mellett. Sokkal jobb a helyzet viszont ha nem LHR-es Nvidia RTX 3070Ti-t tudunk venni, hiszen ez 54.82 MH/s-al 1.81 dolláros napi nettó profitot produkál. Annak az eldöntése, hogy egy kártya tartalmazza-e az LHR korlátozást vagy nem nem túl egyszerű feladat. Általánosságban elmondható, hogy a 2022-es modellek LHR-el jönnek ki. Ha sikerül 2020-es vagy 2021-es kiadást szerezni, akkor örülhetünk, mert nagy valószínűséggel ebben nem lesz LHR.


Érdekes módon az Nvidia RTX 3060Ti jobban teljesít, mint a Nvidia RTX 3070Ti. A megfelelő OC beállítások alkalmazásával 120W mellett 60MH/s-os hashteljesítményre képes. Ilyen körülmények között viszont gondoskodni kell a megfelelő hűtésről is, mert a memória chipek nagyon melegszenek (memory junction temperature). Gyakran a gyártó gyenge minőségű pasztát alkalmaz a hűtőbordák és a chipek között és ez is a kártyák melegedéséhez vezethet. Ilyen esetekben érdemes lehet átpasztázni a videókártyát. Sokan a kártyák vízhűtésére esküsznek, azonban egy vízhűtési rendszer felszerelése meglehetősen macerás, általában szaktudást igényel, mert ha a hűtővíz kifolyik, akkor lőttek a kártyának.


Az Nvidia RTX 3060Ti szintén kompakt. Nem túl nagy, ventillátorai halkak és a teljesítmény fogyasztás aránya kiváló. Az ára általában az Nvidia RTX 3070Ti ára környékén mozog. Ha tehát GPU alapú altcoin bányászatban törjük a fejünket, akkor talán ez a legjobb videókártya ethereum bányászatra. Kezdőknek 1000-1200 eurós ára egészen megnyerő lehet. Az ethereum bányászat végével sem kell kétségbe esni, mert az Nvidia RTX 3060Ti a kawpow algoritmus is kiválóan futtatja. Ravencoin-ra beállítva, a jelenlegi árfolyammal számolva napi 1.39 dollár hozamot produkál.


Ha egy kicsit feljebb megyünk a táblázatban meg fogjuk találni az Nvidia RTX 3080 LHR-es kártyát. Ezen kártya ára már kicsit húzósabb, de ezért cserébe másodpercenként 64.8 MH-t kapunk ethereum bányászatra és a jelenlegi árfolyammal számolva napi nettó 2.17 dollár profitot állít elő. Látszik azért itt is az LHR korlátozás hatása, hiszen egy normál 3080-as modell legalább 75-80 MH/s-os sebességgel kellene hogy tudjon ethereumot bányászni. A magyarországi kereskedőknél legalább 600.000 forintot kell egy ilyen 10Gb memóriával rendelkező kártyáért fizetni, a megtérülése tehát 1000 nap környékén mozog, feltételezve természetesen, hogy ezen 1000 nap alatt ethereumot lehet bányászni és annak árfolyama se változik.


A legprofibb ethereum bányász kártya


A 2021-es év egyik legnépszerűbb modellje a Geforce RTX 3090 volt. Ez a népszerűség természetesen jelentkezett az árán is, hiszen míg a kezdeti időkben az Egyesült Államokban 2000 dollár (kb. 600.000 forint) körüli áron vesztegették, mára ott tartunk, hogy hazánkban 1 millió forint alatt nehéz hozzájutni. A népszerűség 2022-re is átcsúszott, bár az Nvidia folyamatosan hozza ki a jobbnál jobb kártyákat, hiszen a videókártya tervezés és gyártás elég nagy üzlet. A trend világos, olyan kártyákat kell a piacra rakni, amelyek alacsony fogyasztás mellett sok hash-t állítanak elő. Az Nvidia A6000 például egy olyan modern eszköz, amely képes halkabban működni és csupán 300W-ot fogyaszt. Ennek ellenére valószínűsíthető, hogy az RTX 3090-es kártya még sokáig fogja uralni a videókártya piacot.


Az eszközből több kivitel létezik. A Founders Edition talán a legnépszerűbb, de az egyéb márkajelzésű 3090-es kártyák sem rosszak. Az ethereum bányászati teljesítményről azt lehet elmondani, hogy az ideális beállítások 280W fogyasztás mellett 120Mh/s-os hashrátát hoznak ki a kártyából. Ezt csak megfelelő OC beállításokkal lehet elérni, ha ezzel nem foglalkozunk, akkor 107-108 MH/s körül lesz az ethereum bányászati teljesítmény. A kártya egyébként 24 Gb G6X memóriával szerelt. Az Nvidia ezzel a modellel tehát hosszú távra tervez. További jó hír, hogy az amerikai gyártónak nem áll szándékában azt a kártyát LHR-el butítani. Ha tehát sikerül beszerezni egy 3090-es, akkor biztosak lehetünk benne, hogy maximális teljesítmény mellett tudunk ethereumot bányászni. A kártya fizikai méreteiről annyit kell megemlíteni, hogy azok viszonylag nagyok. Egy átlagos gamer alaplapba nem könnyű 2 3090-est beszuszakolni és ha túl közel kerülnek egymáshoz, akkor a folyamatos használat következtében melegedni fognak. Ha rigbe szereljük őket, akkor is érdemes picit nagyobb távolságot hagyni köztük, még akkor is ha esetleg egy kisebb teljesítményű kártya kerül majd mellé, mert a 3090-es igen csak fel tud melegedni.


Ha a kártyát nem terheli LHR korlátozás, akkor adódik, hogy a dual mining itt nem sokat hoz majd a konyhára. Gondolnánk elsőre… Ez azonban nem feltétlenül van így. Az ALPH+ETH kombináció valóban nem javít a hozamon, viszont ha toncoint teszünk az ethereum bányászat mellé, akkor sokkal jobb a helyzet. Ezzel jó pár százalékos hozam emelkedést el lehet érni. Itt viszont figyelni kell a kártya fogyasztására, hiszen a toncoin kedveli a PL-t. Ebből következően, a kártya ki fog lépni a 280W/120MH/s tartományból és 300-320W-os fogyasztást is tapasztalhatunk. Ezzel sok gond nincs, viszont dual mining esetén még fontosabb lesz a megfelelő hűtési rendszer kialakítása. A gyári hűtőpaszta, amelyet a GPU chipre és a memória egységekre visznek fel nem túl jó minőségű. Ha nem félünk a gyári garancia elvesztésétől és szeretünk kicsit kísérletezni, akkor a 3090-es szét lehet szerelni és le lehet cserélni a hűtőpadokat. Ezzel jelentős mértékben lehet csökkenteni a memória chipek hőmérsékletét és így az automatikus korlátozó mechanizmusok sem fognak bekapcsolni ha kicsit feljebb kúsznak a hőmérséklet.


Az Nvidia Geforce RTX 3090-es kártyák riserrel való bekötése kissé macerásabb, mint az egyszerűbb kártyáké. Főleg az okozza a problémát, hogy a kártya sok teljesítményt szeretne felvenni. Az elektromos teljesítményt két helyről tudja magába szívni az eszköz. A GPU-kat táplálja az alaplap a PCI Express csatlakozó keresztül és jut még hozzá elektromos teljesítmény közvetlenül a tápegységből a PCI Express 2x8 pines csatlakozón keresztül. Ha az egyik helyről nem kap elég teljesítményt, akkor a kártya nem tud megfelelően funkcionálni. Egy 3060Ti a 120W-os fogyasztásával például csak 1 darab 8 pines csatlakozót igényel és így instabilitások nélkül, jól muzsikál szinte bármilyen konfigurációban. Az Nvidia Geforce RTX 3090-es kártyák viszont jóval éhesebbek és ha nem kapnak elegendő elektromos teljesítményt, akkor egyszerűen kikapcsolnak és újraindítják az alaplapot. Ha erre nem vagyunk felkészülve, meglehetősen kellemetlen meglepetésekben lehet részünk. Különösen kellemetlen lehet ez ha éppenséggel el vagyunk utazva vagy nem tartózkodunk a helyszínen. A 3090-es mellé tehát érdemes bevásárolni tápegységekből is. Vagyis itt különösen érvényes az a narratíva, miszerint a tápegységet túl kell méretezni. Ez természetesen a gyártó függvénye is, de vannak olyan 700W-os gyengébb minőségű tápegységek, amelyek 2 darab 3090-es kártyát sem képesek meghajtani. Sokszor tapasztaltam én is, hogy a tápegység számára a kétszer 280W, az nagyobb mint a 700W. Nem érdemes tehát a legolcsóbb tápegységet megvenni, ha jó bányagépet szeretnél építeni. Jó ha kicsit nagyobbra tudod szabni a költségvetést és belefér egy néhány 100W-al erősebb tápegység. Továbbá arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy tápegységen sosem lesz elegendő csatlakozó. A moduláris tápegységek természetesen jobbak, mert ezekbe kényünkre kedvünkre dugdoshatjuk a kábeleket, azonban még a legjobb tápegységeken sincs 2-3 PCI Express csatlakozónál több. Fejtörést okoz még az is, hogy hiába lehet beledugni a kábelt a megfelelő csatlakozókba, a gép nem indul el. A csatlakozók száma és az azokon leadott elektromos teljesítmény is korlátok közé van szorítva. Mindezekből az következik tehát, hogy mindig nagyobb tápegységet kell beszerezni, mint amekkora a videókártya névleges elektromos teljesítmény felvétele.


Az ethereum bányászat vége


Az ethereum PoW bányászat végét 2022-re jósolják a hozzáértők. A pontos dátumról sehol nem találunk hivatalos információkat, de mivel ez az átállás tulajdonképp egy szoftverfejlesztési projekt nem is várhatunk pontosságot. Sok a kérdőjel akörül, hogy mi lesz ha kivezetik az ethereum PoW blokkláncát, de sajnos ebben a témában csak találgathatunk. Érdemes összehasonlító elemzést végezni a videókártyák teljesítményével kapcsolatban és ennek függvényében tervezgetni. Az idén megjelenő altcoinokról sem tudunk természetesen semmit sem jósolni. Egy viszont biztos. Az Nvidia Geforce RTX 3090 egy nagyon jól sikerült modell és az ethereum bányászati teljesítménye példaértékű. A kártya méretét nem lehet tovább növelni, mert már így is nehezen fér bele az alaplapba. Ennél nagyobb teljesítményű kártyák valószínűleg nem fognak idén kijönni, javulni fog viszont a hatásfokuk. Ennek köszönhetően kevesebbet fognak fogyasztani és halkabbak lesznek. Az ethereum PoW blokkláncának megszűnésével viszont más altcoinok bányászatára kell majd átállítani a kártyákat és ekkor fog kiderülni, hogy melyik kártya a legjobb kriptovaluta bányászatra. A mostani kijelentések tehát rövid távra szólnak. Ha valamelyest hosszabb távra szeretnénk tervezni, akkor meg kell vizsgálni, hogy egyéb más altcoinok milyen hozamot mutatnak, például a 3060Ti vagy a 3090-es kártyákon. Minden algoritmus más és ennek következtében a hashteljesítmény is változik. Mivel a legjobb kriptovaluta, amelyet jelenleg bányászni lehet az az ethereum, sokan ennek a bányászati algoritmusát javítják és nem túlzás azt feltételezni, hogy az Nvidia szándékosan úgy alkotta meg a 3090-es kártyát, hogy az az ethereum bányászatára legyen optimalizálva. Ha viszont ravencoin vagy cortex bányászatáról kezdünk el beszélni, akkor kicsit más számokkal találkoznuk. Jelen pillanatban egy 3090-es kártya jóval drágább, mint az alatta lévő modellek, hiszen ethereum bányászatra ez a legjobb videókártya. A piac az ethereum bányászat megszűnésével viszont teljesen át fog alakulni és el fogják kezdeni optimalizálni a többi altcoin bányászati algoritmusát is. Nem lepődnék meg, ha LHR-es kártyákra optimalizált altcoin-okat és kihoznának és az eddig gyengének ítélt LHR-es videókártyák elkezdenének felértékelődni.Mit érdemes bányászni 2022-ben?


A bányászható coinok tárháza tehát kimeríthetetlen. A számuk pedig folyamatosan nő. Ebben a helyzetben két lehetőségünk van. Vagy elhatározzuk, hogy csak egy fajta altcoint fogunk bányászni és nem foglalkozunk a bányászati hozammal. Ilyen esetben viszonylag egyszerű dolgunk van. Beállítjuk a minert és hagyjuk hadd fusson. Továbbá figyelemmel lehet kísérni a a különböző altcoinok bányászati hozamaiban történő változást és miután találtunk egy jobb hozamot mutató altcoint, akkor arra átállítjuk a rigeket. Ez kicsivel több munkát igényel, azonban az átlaghoz képest akár 15-20%-os hozam emelkedést is el lehet így érni. Ezzel érdemes lehet foglalkozni, azonban a magas hozamok általában nem tartanak sokáig. Érdemes tehát gyorsan átállni és amikor már nem hoz olyan jól az új coin, akkor egy óvatlan pillanatban vissza lehet kapcsolni a rigeket az eredeti beállításra. A dual mining erre talán a legjobb példa. Az ethereum általában mindig jól fog hozni, azonban a második jól hozó coin megtalálása nem túl egyszerű feladat. Ezzel 500Mh/s-os összteljesítmény alatt szerintem nem nagyon éri meg foglalkozni, mert túl macerás. A dual mining és általában minden új altcoin esetében szoftvert kell váltani, vagy valami új beállítást kell eszközölni. Ez első hallásra nem tűnik nagy vaszidasznak, de sokszor ilyenkor jön a legnagyobb galiba. Az új bányász szoftver sosem úgy működik, mint a régi. Lehet, hogy egy megszakadt internet kapcsolat esetén nem indul újra. Lehet, hogy más OC beállítást igényel. Lehet, hogy az adott HiveOS verzió nem támogatja azt a dual mining opciót, amit kinéztünk magunknak. Lehet, hogy frissíteni kell a HiveOS-t, de ekkor meg más hibák jönnek elő. A lehetséges problémákat a végtelenségig lehetne sorolni, de egy szó mint száz, ha jól működik a rig, akkor kétszer gondoljuk meg, hogy biztosan újra akarjuk-e azt konfigurálni. Jó tanács ilyen esetre, hogy ne az összes kártyát állítsuk át. Az új bányászati algoritmust, vagy coint teszteljük először egy vagy két videókártyán és ha minden úgy működik, ahogyan azt elterveztük, akkor mehet a teljes átállás. A teszt üzemmódra érdemes egy néhány napot szánni ha nem akarunk magunknak plusz munkát generálni.


Forrás: Best GPUs to mine ethereum in 2022.Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek