Bányászható coinok top 10-es válogatása


Hozzáadva: 2021. December 28. Megtekintve: 2845

A bitcoin mellett felsorakozó alternatív coinok (altcoinok) száma fokozatosan nő és viszonylag nehéz követni az altcoin listában történő változásokat. Ha viszont kriptovaluta bányászattal szeretnénk foglalkozni, akkor a kevésbé népszerű altcoinok talán annyira nem érdekesek számunkra és elegendő lehet a legnépszerűbb coinok bányászatára koncentrálni. Ezek közül is eleinte érdemes lehet a szívünkhöz legközelebb állót kiválasztani és azzal foglalkozni. Így talán jobban tudunk összpontosítani. Ebben fog segíteni a jelen bejegyzés.


A kriptovaluta bányászat során megkülönböztethetjük a coinokat a bányászati eljárás alapján. Nem árt ha a bányászati algoritmusokat megértjük és képbe kerülünk a bányászati eljárásokkal kapcsolatban. Így lehet talán a legoptimálisabb módon megválasztani azt a kriptovalutát, amit a kezdetekben szeretnénk bányászni.


Bányászati módszerek


A talán jelenleg is leggyakrabban használt kriptovaluta bányászati eljárás a PoW. Ez az angol proof-of-work szókapcsolat rövidítése és ez a módszer az elvégzett számítási munkával arányos jutalmat oszt ki a kriptovaluta bányászok között. A bitcoin hálózata a mai napig ezt a bányászati algoritmust alkalmazza. Hasonló a helyzet a PoW alapú ethereummal is, de léteznek természetesen további PoW alapú kriptovaluták is. Sokak szerint a PoW megoldás elavult és sokan annak lecserélését javasolják.


A bitcoin megjelenése óta folyamatosan dolgoznak az informatikusok az új típusú bányászati algoritmusok kifejlesztésén. Sokan a PoS algoritmusra esküsznek. Ez az angol proof-of-stake szavak rövidítését jelenti és számos kriptovaluta rendszer alkalmazza ezt a megoldást. A stake jelen esetben valamiféle betétet jelöl. A PoS alapú kriptovaluta hálózatokban a befagyasztott kriptovaluta mennyiségének arányában kapják a bányászok a jutalmukat. Ilyen megoldásokról is lesz szó a lenti részben.


A PoS mellett dolgoztak ki más algoritmusokat is az idők folyamán. Viszonylag új módszernek tekinthető a proof-of-spacetime bizonyítási eljárás. Ez a felhasználók által lefoglalt merevlemez terület arányában osztja ki a jutalmakat. A chia network hálózata például a proof-of-spacetime megoldást alkalmazza és a 2021-es év egyik legígéretesebb projektjeként hivatkoznak rá.


Végezetül pedig érdemes lehet még egy bányászati algoritmus-családról említést tenni. Ez a helium network által alkalmazott proof-of-coverage módszer, amely a kialakított hálózati lefedettség alapján osztja ki a hálózati jutalmakat. A következő 10-es listában az eddig megemlített bányászati módszerekkel termelhető coin-okról olvashatsz.


1. Bitcoin


Talán kevés idetévedt olvasónak kell bemutatnom a bitcoin projektet. Mint a legelső valós kriptovaluta, a bitcoin továbbra is tarol a piacon. A tőzsdéken jelenleg egy bitcoinért akár 50.000 dollárt is elkérhetnek és ezt az árszínvonalat úgy néz ki meglehetősen stabilan képes tartani a kriptovaluták legdominánsabb egyede. A bányászat során tehát legkevésbé kell a piaci ár ingadozásaitól tartanunk.


A bitcoin bányászata során egyszerű SHA-256 hash függvény értékeket kell kiszámolni, viszont nagyon sokszor. Erre a mai mezei otthoni számítógépek, a laptopok és még a gamer PC-k sem alkalmasak, mert több elektromos áramot kívánnak, mint amennyi bitcoint tudnak termelni. Jelenleg a világ legtöbb bitcoinját ASIC minernek nevezett speciális célhardware-ekkel bányásszák.


Ha valaki be szeretne szerezni egy ilyen gépet, akkor a legjobb talán ha az egyik legnevesebb gyártó, a Bitmain webshopját keresi fel. Ez jelenleg a következő linken érhető el: https://shop.bitmain.com/. A legmasszívabb eszközök 10-12 ezer dollárt kóstálnak szóval jó méllyen a zsebünkbe kell nyúlni, hiszen ez 3-4 millió magyar forintnak felel meg. Az oldalon néha megjelennek olcsóbb bitcoin bányagépek is, de sajnos ezek általában nagyon hamar elfogynak. A szállítási időről pedig ne is beszéljünk! Ha 3 hónap-fél éven belül megérkezik a bitcoin bányász, akkor boldogok lehetünk. Az EU-ba való belépéskor fizetendő vámon pedig ne lepődjön meg senki!


2. Ethereum


A második legnevesebb kriptovaluta bányászata viszonylag hasonló módon történik, mint a bitcoin bányászat. Hál istennek azért nem ennyire rossz a helyzet, mert az ethereum bányászati algoritmusát úgy oldották meg, hogy az nem engedi az ilyen Antminer jellegű ASIC bányagépek kiszorítsák az egyszerű felhasználókat a piacról. Az ethereum bányászata továbbra is végezhető viszonylag alacsony befektetési összeg mellett pozitív hozammal. Ehhez videókártyákra van szükség. A 2021-es év talán legjobban sikerült szériája az Nvidia 3000-es generációja. Ezen kártyák, az LHR (mesterséges teljesítmény korlátozás) megjelenése előtt tökéletesek voltak ethereum bányászatra. Miután megjött a 2. generációs LHR technológia ezek a kártyák vesztettek jelentőségükből és egyre többet látunk belőlük gamer PC-kben és nem ethereum bányákban. Az ethereum bányászat végét 2022-re teszik a kriptoguruk, de erről jelen pillanatban még nem sok mindent tudunk. Ha megtörténik az átállás, akkor PoS alapokon kell majd az ethereum 2.0-t bányászni. Ez a transzformáció sok izgalmat hoz majd nekünk.


3. Ravencoin


Az ethereum bányászata mellett sokan foglalkoznak ravencoin bányászattal is, hiszen a Kawpow algoritmus kiválóan fut a videókártyákon. Árfolyamtól függően néhány videókártya néha jobb hozamot produkál ravencoinra állítva, mintha ethereumot termelne. Ebből fakadóan sokan valószínűsítik, hogy az ethereum bányászat megszűnése után sok kriptovaluta bányász erre a valutára fog átnyergelni. Ehhez természetesen a piaci árnak is meg kell indulnia, mert csak így maradhat magas szinten a bányászati hozam. A ravencoin bányászata windows és linux rendszereken viszonylag egyszerű. Az nbminer, a lolminer, a gminer és az egyéb bányász szoftverek automatikusan támogatják a ravencoin bányászatot. Ha valaki pedig HiveOS-el operál, akkor is könnyű dolga van, mert a HiveOS is gyárilag tartalmazza a ravencoin bányászati funkciót.


4. Helium network


A helium network projekt felcsigázhatja azon kriptoszerelmesek érdeklődését, akik már kicsit unják a hangos bányagépek folyamatos beszerzését és üzemeltetését. A helium minerek igazándiból routerek. Ezek a hálózati eszközök egy IoT (Internet of things) rendszert hoznak létre és ehhez szükség van lefedettségre. Itt a lefedettség alatt nagyjából azt kell érteni, hogy amikor 5G-vel megy a telefonunk, akkor hány rubrikát jelez a térerő ábra. Ha többet, akkor boldogok vagyunk mert tudjuk, hogy így gyorsabban fognak menni a telefonos alkalmazásaink. A helium network bányászata során be kell tehát szerezni ilyen bányagépeket és ezeket kell úgy letelepíteni, hogy azok minél nagyobb hálózati lefedettséget hozzanak létre. Ha részletesebben szeretnél erről a projektről tájékozódni, akkor ajánlom figyelmedbe ezt a bejegyzést: Ötletek helium bányászoknak.


5. Chia network


A chia network megint egy teljesen más bányászati megoldást valósít meg. Itt arról van szó, hogy a felhasználók merevlemez területet foglalnak le a kriptovaluta hálózat számára. Ha valaki meg szeretné nézni, hogy egy bizonyos merevlemez terület lefoglalásával mennyi pénzt tud keresni, akkor azt ezen a linken megteheti: https://chiacalculator.com/. A forintosított hozam természetesen árfolyam függvénye és az a 2021-es év végén nem teljesít túl jól. A pozitívum viszont mindenképp az a projektben, hogy viszonylag kevés tőkével is be lehet szállni, hiszen egy néhány TB-nyi merevlemezt megvásárlása nem igényel sok pénzt. A chia farmot ezek után tetszőleges mértékben lehet bővíteni, illetve részt lehet venni a hálózat többi funkciójának fejlesztésében valamint használatában is. A fejlesztők 2021-ben adták hozzá a CAT (chia asset token) funkciót a chia blokklánchoz. Ha valaki az ethereum-os világból ismeri az NFT (non fungible token) funkciót, akkor könnyen megértheti, hogy miről is van itt szó. A chia blokklánc sok lehetőséget rejt magában és mivel profik állnak a projekt mögött valószínűsíthetjük, hogy nem pár hónapos lesz a blokklánc életútja. Ha magyar nyelven szeretnél elméllyülni a témában, akkor a http://chiabanyaszat.hu/ oldalt tudom javasolni.


6. Solana


A solana-t sokan mint ethereum vetélytárs sorolják. Hogy ez várakozás mennyire illuzórikus az jó kérdés. A lényeg, hogy a projekt a kezdeti nehézségek ellenére úgy néz ki stabilizálódni tud és a solana blokklánca is beírja magát a kripto történelem könyvbe. A bányászati módszer proof-of-history alapú, amelynek mély részletezésétől most eltekintenék. A lényeg az, hogy a solana-t hasonlóan a PoS valutákhoz stake alapokon lehet bányászni. A stake mennyisége, ha stake pool-on keresztül bányászunk, akkor kicsi is lehet. Ha tehát nem szeretnél sok pénzt kockáztatni, akkor a solana stake-elés megfontolandó. A stake pool-ok oldalán meg lehet nézni az ígért hozamot, nagyjából ennyire lehet számítani.


7. Cortex


A cortex rendszere 2019 június 26-án kelt életre. A szingapúri székhelyű cortex projekt főleg mesterséges intelligenciával foglalkozik. Fő céljuk a decentralizált alkalmazások megvalósítása és ehhez használják a blokklánc technológiát. Abból indulnak ki, hogy a mesterséges intelligencia számítások során használt modelleket sok idő betanítani és ezeket lehetne blokkláncon végezni. A felhasználók a jobbnál jobb modellek blokkláncon való közzétételéért kapnának CTXC-nek rövidített jutalmakat. A hálózat natív tokenje viszonylag sokáig küzdött, míg végül 2021-ben megindult felfelé és innentől kezdve figyelnek rá főleg a kriptovaluta bányászok. A CTXC-t videókártyák segítségével lehet bányászni és jelen pillanatban egy Geforce RTX 3090-es kártya 4.7 dollár napi nettó pénzt hoz ha cortex bányászatára van beállítva. Az ethereum teljesítményét nem haladja meg, de azért érdemes lehet megjegyezni mint alternatíva.8. Raptoreum


A raptoreum projektről jelen pillanatban még nem tudunk túl sok mindent. A bányászok számára egy fontos tulajdonságát lehet kiemelni, ez pedig az ASIC bányagépek ellen való védelem. A raptorem hivatalos oldalán olvashatjuk, hogy a bányászati algoritmust úgy hozták létre, hogy ne érje meg rá speciális áramköröket összerakni. Ennek köszönhetően, a monero-hoz hasonlóan a raptoreum bányászata főként CPU-n zajlik. A legnépszerűbb sorozat talán az AMD Ryzen szériája. A CPU bányászat hozama általában nem hasonlítható össze a videókártyákéval, de ettől függetlenül ha valakinek van otthon néhány elfekvő Ryzen processzora, akkor érdemes lehet beállítani őket raptoreum bányászatra. A bányászok beüzemeléséhez szükséges útmutatást a projekt hivatalos oldaláról lehet beszerezni, de a Youtube-on is találhatunk magyar nyelvű bemutatót a raptoreum-ról: https://youtu.be/NiBV4Q9lQQw.9. Monero


A monero talán az egyik legősibb olyan kriptovaluta, amelynek hálózata a mai napig sikeresen védekezik az ASIC bányagépek ellen. Olyan jól lett kitalálva a bányászati algoritmus, hogy még 2021-ben is tudunk monero-t bányászni pozitív mérleggel ha például Ryzen 9-es processzorunk van. A bányászok összeépítése során arra kell figyelni, hogy egy processzorban sok fizikai mag legyen és keveset fogyasszon. Sajnos a legtöbb modern alaplapba csak egy CPU-t lehet elhelyezni, ezáltal a bányászati hozamot nem túl egyszerű növelni. A monero bányászatot általában más kriptovaluta bányászattal egy időben szokták végezni. Így használják ki a bányagép teljes számítási kapacitását.


10. Toncoin


Sajnos a lista végére került az egyik legígéretesebb projekt. Történt ez főleg azért, mert ő a legfrissebb és még nem sokat tudunk a toncoin blokklánc által megvalósított funkciókról. A bányászata CPU-k, videókártyák, FPGA-k és ASIC bányagépek segítségével történik. 2021 decemberében a bányászati nehézség még nem túl magas, de mivel a hozam meglehetősen kecsegtető a bányászok száma valószínűleg be fog robbanni. A projektet egy híres orosz informatikus vezeti, aki egyébként a Telegram kifejlesztésén is dolgozott. A telegram-os csapat 2018 óta gyűjti a tudást, a pénzt és az energiát egy új kriptovaluta hálózat kifejlesztésére. A csapat mögött Nikolai Durov áll és 2021-re ott tartanak hogy a hivatalos toncoin pénztárcákat lehet használni, sőt a natív tokent az OKEX tőzsdén el is lehet adni. A bányászati hozam nyilván a piaci ár függvénye. Vannak olyan pillanatok azonban, amikor a toncoin bányászata jobb hozamot mutat, mint az ethereum. Erre még talán kevesen figyeltek fel, de mivel a 2022-es év az ethereum bányászat kivezetésével fog telni, egyre fontosabb lesz a videókártyákkal rendelkezők számára az alternatív bányászható koinok kikeresése. Ilyen kontextusban lehet emlegetni a toncoin-t. A bányászatról a következő videó magyarul mesél nekünk: https://youtu.be/6rWeMCxBLdMSzerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek