Cpu bányászat Moneroval


Hozzáadva: 2021. Március 25. Megtekintve: 3238

A mai legtöbb kriptovalutát sajnos már csak nagyon erős videokártyával érdemes bányászni, mert olyan sokan foglalkoznak a bányászati tevékenységgel, hogy amint megjelenik egy jó hozam mellett bányászható kriptovaluta a nagy bányászok egyből rávetik magukat és megírják a GPU-ra optimalizált bányász-programot. Ez ellen nagyon nehéz védekezni, mert a legtöbb bányászati algoritmus nagyon egyszerűen átültethető mind GPU, mind ASIC alapokra. A Monero viszont pontosan az olyan egyszerű bányászoknak lett kitalálva, akiknek nincs feltétlenül több millió forintja bányagép vásárlására. A következőekben nézzük egy kicsit a Monero bányászat részleteit.


A legnagyobb problémát a kriptovaluta bányászat területén az algoritmusok univerzalitása okozza. Ha csak egyszerűen a bitcoin bányászati algoritmusát vesszük kiderül, hogy mivel az nagyon primitív, annak GPU-n való implementációja különösen egyszerű. Ebből következően eleinte a CPU bányászatot elkezdte kiszorítani a videokártya alapú bányászat, majd megjelentek az ASIC bányászok is. Ezen hardwarek teljesen átveszik a piacot és a kizárólag CPU-val rendelkező felhasználók lábai alól kirántják a szőnyeget. A baj az, hogy így nagyon sok számítási kapacitás sűrűsödik bizonyos csoportok kezében és az adott kriptovaluta hálózat instabillá válhat. Ezt nagyon sokszor felhozzák, amikor a bitcoin veszélyeiről beszélnek a szakemberek.

Az ilyen jellegű problémákat próbálja meg orvosolni a néhány éve magjelent Monero, amelynek bányászatára a mai napig nem sikerült hatékony ASIC bányagépet építeni és az egyszerű felhasználók egy erősebb processzorral már tudnak Monero bányászatával némi profitot előállítani.

Maga a Monero bányászata tulajdonképp a bányász szoftver letöltéséből, annak telepítéséből és futtatásából áll. Az ehhez szükséges lépéseket megtalálhatod az alábbi videóban:A videóban megtalálhatod a Monero bányász poolhoz való csatlakozáshoz szükséges parancsokat is, illetve találhatsz magyarázatot arról, hogy a bányász pool milyen módon küldi el a klienseknek az elvégzendő munkát.

Szerintem ez egy jó összefoglaló azoknak akiket érdekel a CPU alapú bányászat és szeretnék beállítani az otthon porosodó régebbi gépeiket kriptovaluta bányászatra. Nem biztos, hogy a Monero lesz a legkifizetődőbb valuta, ezért érdemes lesz szemmel tartani még fiatalabb kriptovalutákat is, amelyek esetleg alkalmasak lehetnek cpu bányászatra.

Illusztráció: Criminals Have Managed to Make $175 Million in Monero via Malicious Miners


Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek