DDoS támadás érte a solana hálózatát


Hozzáadva: 2021. December 11. Megtekintve: 795

A DDoS (distributed denial-of-service, elosztott szolgáltatás blokkolás) támadások nagyon gyakoriak a mai internetes világban. Sokan találkoztunk már azzal a problémával, hogy egy weboldal valamiért nem akar bejönni vagy mondjuk nem tudunk belépni netbankunkba. Ilyen esetekben valószínűsíthető, hogy a rendszer DDoS támadás alatt van. Egy ilyen érte tegnap az egyik legígéretesebb altcoin hálózatot, a solana network-öt.


A solana hálózatát teljes mértékben nem sikerült leállítani a támadóknak, azonban jó pár csomópontot sikerült lekapcsolni a rendszerről és ez nem szokott jót tenni a blokklánc alapú hálózatoknak. A történet azonban tartalmaz még más pikantériát is.


A cointelegraph.com jelentéséből megtudhattuk azt is, hogy nem ez volt az első DDoS támadás, amit a solana blokklánca ellen intéztek. Az ilyen jellegű támadások során a támadók olyan sok kérést intéznek egy hálózati csomópont felé, hogy az többé már nem képes kiszolgálni azokat vagyis teljesen ellehetetlenítik. A Solana projekt vezetői még nem kommentálták az ügyet és a támadás részletei sem ismertek teljes mértékben.


Az eseménnyel kapcsolatban említést érdemel a következő Twitter bejegyzés is: https://twitter.com/murphsicles/status/1468998047879340041. Ebből kiderül, hogy a támadás során a solana hitelesítő csomópontokat újraindítják. Ez viszont a blokkláncos világban kicsit furcsán hangozhat. Általában szeretnénk nem úgy elképzelni a több millió dolláros tranzakciós volument hitelesítő hálózati csomópontokat, mint egy 486-os számítógépet, amelyen van egy reset gomb és annak megnyomásával a hálózatot bizonyos személyek újraindíthatják. Ezt sokan kritikával illetik manapság, amikor a solana tulajdonságait taglalják a szakemberek.


A blokkláncok három tulajdonságot, a biztonságosságot, a gyorsaságot és a decentralizációt sosem tudják egyszerre megvalósítani. A solana esetében kicsit olyan érzésünk lehet, hogy a népszerűsítés érdekében ezt viszont megígérik nekünk, illetve a befektetőknek.


Eleinte lehet természetesen sokat ígérni, de ha a piaci árat konstans magas szinten akarjuk tartani egy új kriptovaluta felfuttatása során, akkor az ígéreteket valóra is kell váltani. A kriptovaluta még nem politika, ahol turnusok vannak. Ha nem teljesíti az elvártakat a kriptovaluta hálózat, akkor gyorsan kihullik a versenyből, mert új rendszerek és komoly szereplők folyamatosan jelennek meg a piacon. Az oldalon megjelent egy másik cikk (2 milliárd dollár került veszélybe a Solana blokkláncon) hasonló problémára világított rá. Ha a solana bent szeretne maradni a kriptovilágban, akkor a fejlesztőknek mostantól össze kell szedni magukat és tökéletesre kell csiszolni blokkláncukat.Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek