Ethereum 2.0 bányászat


Hozzáadva: 2021. Augusztus 31. Megtekintve: 791

Az ethereum 1.0 rendszere még PoW alapokon hitelesíti a tranzakciókat, de mivel a roppant mennyiségű videókártya, amely ethereum bányászatára van beállítva iszonyatos elektromos energiától szabadítja meg a világot, gyakran bírálat célpontjává válik. Az ethereum közösség fejlesztői 2020 óta dolgoznak az átálláson és a stake-elés alpú bányászat mára valóság. Ezt nézzük most meg kicsit részletesebben.


Az ethereum 1.0 esetében a bányászati tevékenység viszonylag egyszerű. Nagy teljesítményű, felsőkategóriás videókártyákat kell beszerezni és ezeken kell futattani az ethereum bányászatát végző algoritmust. Ha valaki üzemeltetett már ilyen riget, akkor biztosan találkozott a megemelkedett villanyszámla problémájával. Ettől függetlenül ha végezetül pozitív a bányagép üzemeltetésének mérlege, akkor az ethereum bányászok megrántják a vállukat és nem túl sokat foglalkoznak az elpazarolt elektromos energia mennyiségével. Kérdés természetesen, hogy mennyire van ez elpazarolva, mert ha a videókártyák más célra lennének felhasználva és mondjuk játszanának velük, vagy politikai propaganda videókat szerkesztetének rajtuk, akkor az ugyan más felhasználási módot jelentene, azonban a hasznosságot ekkor is meg lehetne kérdőjelezni.


A viccet félretéve, a bitcoin és az ethereum bányászata tényleg rettenetes mennyiségű energiát igényel és tiszta sor, hogy ezzel valamit kellene csinálni. A bitcoin esetében nem teljesen világos a megoldás menete, azonban az ethereum 2.0 bevezeti a PoS (proof-of-stake) alapú hitelesítést és jelentősen csökkenti a bányászat energiaigényét.


A kriptovaluta bányászat során a premine utáni koinokat szétosztják a bányászok között. Ezt valamilyen szinten igazságosan kellene elosztani, mert máskülönben a valuta nagyon elinflálódhat. A legjobb módszernek az ígérkezik, ha a kointokat a rendszer a befektetett tőke arányában osztja szét, hiszen ekkor aki többet fektet be az többet is kap, viszont kevésbé áll érdekében alacsony piaci áron elkótyavetyélni azt. Más szóval élve, mindig kell találni egy véges erőforrást, amit a bányászok nem tudnak végtelen mennyiségben felhalmozni otthonaikban.


A bitcoin esetében nagyon egyszerű volt a dolog, mert mindenki akit rendelkezett egy hagyományos processzorral, az szavazhatott a blokklánc evolúciójával kapcsolatban és ezért jutalmat kapott. Ha két processzorral rendelkezett, akkor arányosan kétszer annyi szavazati jogot kapott és jutalmai is megkétszereződtek. Az ethereum 1.0 esetében hasonló volt a helyzet, az ethereum 2.0 PoS hitelesítése során a bányászok pedig nem hardware-be, hanem magába a valutába kell hogy befektessenek. Az elmélet emögött az, hogy pénzt úgy is kell befektetni, akkor mindegy hogy hardware-t vagy közvetlenül valutát vesznek a bányászok. Ez azért persze erős túlzás, mert míg a stake mennyiségét tetszőleges mértékben, tetszőleges sebességgel lehet növelni, a hardware-k kínálatát erősen szabályozza a chipgyártók kapacitása. PoW esetben tehát egyéb más korlátozó tényezőkkel is lehet számolni.


Az ethereum 2.0 bányászata során tehát a C-PoS vagy “compound proof of stake” algoritmus fut és ehhez szükségünk van egy beszinkronizált ethereum blokkláncra, egy validator és egy ethereum 1.0 kliensre is. Ezeket a komponenseket például a lighthouse nevű szoftver segítségével futtathatjuk a rendszerünkön. Az ethereum 1.0 kliens futtatásakor általában geth-et szoktak használni az ethereum bányászok.


Az ethereum 2.0 bányászata jelenleg 32 ETH-os egységekben történik. Ez a mai 3000 dollár feletti árfolyammal számolva combos beruházást jelent, de a rendszer adatai alapján évi 5-6 százalékos passzív jövedelmet is tud akár generálni, ezáltal meglehetős népszerűségnek örvend az ethereum stake-elése.


Az előbb említett 3 alkalmazás telepítése például Ubuntu rendszerre nem túl nehéz feladat, de azért szükség lehet Linux-al kapcsolatos ismeretekre. A 32 ethereum befagyasztása néhány napot vesz igénybe, azt pedig hogy a bányászok mikor juthatnak hozzá újra a rendszerben lévő ethereum.hoz senki sem tudja. Itt főleg az a probléma, hogy a pénzfelvétel funkció még nincs megvalósítva az ethereum 2.0 hálózatban. Legalább is erre hivatkoznak a fejlesztők. Az hogy ebből mennyi igaz és mennyi manipuláció, megint nem tudja senki.


Fontos továbbá azt is megjegyezni, hogy a tranzakciókat validáló számítógépünknek folyamatosan futnia kell. Abban az esetben ha esetleg lecsatlakoznánk a hálózatról elvesznek tőlünk ethereumokat, illetve ha valahogyan csalni próbálunk a hitelesítés során, akkor is büntetést kapunk.


Nem mindenkinek van azért 32 ethereum-ja a számláján, vagy ha van is, nem biztos, hogy szeretnénk mindet lekötni. Ezen probléma orvoslására javasolják a stake-elő pool-okat, amelyekhez már néhány ethereum befizetésével is lehet csatlakozni.


A PoS algoritmus, ha összevetjük a PoW algoritmussal, akkor valóban megoldja az energia problémát, hiszen nem kell őrült méretű bányászrigeket üzemeltetni, csupán 3 alkalmazás futtatásáról van szó és egy mezei számítógép elviszi a rendszert. Ennek ellenére sokan bírálják a PoS alapú hálózatokat és nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Valószínűsíthetően a jövőben egyéb más megoldásokkal is fogunk találkozni.


Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a C-PoS hitelesítés során a stake mennyisége folyamatosan nő, ezáltal érvényes rá a kamatos kamat képlete. Magyarul ha több ideig tartjuk bent az ethereum-ot a rendszerben, akkor többet is fogunk keresni. Érdemes tehát hosszútávú befektetésként tekinteni rá. Érdekes kérdés természetesen az is, hogy mi történik majd a pénzfelvétel funkció aktivizálása után?


Ha ki lehet majd venni az ethereum stake-eket a rendszerből, akkor ezt valószínűleg sokan meg is fogják tenni. És mit fognak ezen pénzekkel csinálni? Ha a funkció aktiválása után elkezdik eladni az így kibányászott ethereum-okat, akkor jelentős esést fogunk tapasztalni a piaci árban. Mi lesz továbbá a hálózat biztonságával. Tudjuk hiszen, hogy az a jó ha sok különböző felhasználó hitelesíti a tranzakciókat, mert így nehéz összefogni, magyarul a hálózat decentralizált. Ha viszont a stakek nagy része eltűnik a hálózatból, akkor sérülhet ez a tulajdonság és az ethereum 2.0 hálózat ki lesz téve az 51%-os támadásokból fakadó veszélyeknek is. Most még korai lenne ítéletet mondani a jövőről, azonban érdemes lehet figyelemmel követni a technológiai változások és a piaci ár kapcsolatát.


Az ethereum 1.0 kivezetését régóta ígérgetik, de a megvalósulással még várnunk kell. 2021 végére elvileg már nem lehet majd ethereum 1.0-t bányászni videókártyák segítségével, azonban a videókártya árak továbbra is eszetlenül magas tartományokban mozognak, a bányászok tehát vagy jól tolerálják a kockázatot vagy sejtenek valamit. Az ethereum 1.0 bányászata 2021 augusztusában tehát még működőképes, de a 2.0-ra történő átállás folyamatosan zajlik, ezért érdemes az ethereum közösség közösségi médiában szerepeltetett hirdetményeit követni.


Ha az ethereum 2.0 rendszerében szeretnénk bányászni, akkor két lehetőségünk van. Az egyik ha rendelkezünk 32 ethereum-al, akkor mehet a solo bányászat, ha pedig ennél kevesebb ethereum vagyonunk van, akkor keresni kell egy staking pool-t és azon keresztül kell csatlakozni a hálózathoz.Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek