Ethereum bányászat 2022-ben avagy hogyan készüljünk


Hozzáadva: 2021. December 02. Megtekintve: 4320

A kriptovaluta bányászok számára az egyik legizgalmasabb mozzanat az ethereum hálózat átállása. Sokan ismerjük a helyzetet. Ha kivezetik a PoW alapú ethereum blokkláncot és a rendszer végleg átáll PoS alapokra, akkor nem lehet többé videókártyákkal ethereumot bányászni. Ez kulcsfontosságú kérdés főleg azoknak, akik most terveznek még kártyákat beszerezni. De meddig is fog tartani ez az egész? Meddig lehet még ethereumot bányászni? Nézzük meg mit tudunk mondani a témában!


Ha valakinek ilyen jellegű kérdései vannak és tud egy picit angolul, akkor érdemes lehet nyomon követni a https://ethereum.org/en/eth2/merge/ linken megjelenő információkat. Ide teszik ki az ethereum csapat fejlesztői a legújabb híreket és innen lehet megtekinteni, hogy éppen hogyan állnak a fejlesztésekkel.


A PoW PoS átállás fázisokban történik. Ez főleg annak tudható be, hogy egy ilyen szignifikáns protokoll változtatás kivitelezése nem egyszerű. A fejlesztőknek tesztelni kell minden lehetséges eshetőséget és célszerű lenne nem hagyni túl sok hibát az új kriptovaluta hálózatban. Az első lépés volt a PoS blokklánc beélesítése. Ez körülbelül egy évvel ezelőtt meg is történt. Ennek a rendszernek az állapotát a https://beaconcha.in/ linken meg is figyelhetjük.


2021 decemberében továbbra is a PoW alapú főhálózat fut és ez fele az ethereum tranzakciók közvetítéséért. A videókártya bányászok tehát jelen pillanatban még ehhez a hálózathoz csatlakozhatnak. Ez azonban nem lesz mindig így. A "The Merge"-ként hivatkozott esemény egyszer be fog következni és ekkor a PoW alapú ethereum blokklánc megszűnik létezni, csak a PoS hitelesítés lesz majd aktív a rendszerben. Az átállást a hivatalos ethereum oldal 2022 első és második negyedévére teszi. Sajnos pontos dátummal nem szolgálnak nekünk és megint csak egy intervallumot kaptunk. 2022 januárja és júniusa között bármikor kapcsolhatnak Vitalik-ék a kapcsolón és egy nap arra kelünk majd fel, hogy nem lehet többé videókártyával ethereumot bányászni. Nagyon meglepő lenne ha minderre január 1-én kerülne sor és nem lenne nagy meglepetés ha 2022 június végén találkoznánk a totális átállással. A Son of a Tech Youtube csatorna (https://www.youtube.com/watch?v=5K1CrqWGaGI) például már idén október 16-án arról beszélt hogy az átállás csúszni fog. A következőekben vizsgáljuk meg az alábbi hivatalos tweet-et:Ebben láthatjuk, hogy a EIP-4345 változtatást 2022 júniusára tolták ki. A PoW bányászatot a EIP-4345-ös protokoll módosítást megelőző 4. hónapban szeretnék kivezetni tehát a jelen állás szerint 2022 februárjában. A protokoll módosítás állapotát a következő linken lehet követni: https://eips.ethereum.org/EIPS/eip-4345. A kitűzött dátumból ne felejtsünk el 4 hónapot levonni. Így megkaphatjuk hogy meddig lehet még ethereumot videókártyával bányászni. 2022 januárjában és februárjában nagy változások jönnek tehát!


Alapvető szabályként érdemes azonban azt is elfogadni, hogy informatikusok ígéreteit nem kell mindig készpénznek venni. Tisztelet természetesen a kivételnek. Az ethereum közösség azonban sokszor bizonyította már, hogy képesek pár hónapot megcsúszni a munkával, de ezért nem illik őket hibáztatni. Az ethereum 2.0 blokklánca stake alapokon nyugszik és ennek összesúrolása a jelenlegi PoW blokklánccal nem egy olyan feladat, amit el kellene sietni. A további pontos információt szeretnénk megtudni az átállásról érdemes lehet belehallgatni az ethereum fejlesztőinek online találkozóiba. Itt egy link, amin ezt meg is tehetjük: https://github.com/ethereum/pm/issues/419.


Ha valaki az ethereum-ot mint kriptovalutát használja, mondjuk kereskedik vele, akkor túl sok dolga nincs. A pénztárca tulajdonosok számára az átállás észrevehetetlen lesz. A stake alapú ethereum rendszerben vagy van 32 ethereumunk és solo-ba csatlakozunk vagy valamilyen staking pool-on keresztül bányászunk. A bányászati hozam a befagyasztott ethereum mennyiségének függvénye lesz, nem lesz többé szükség videókártyára.Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek