Hazugságok a solana hálózatával kapcsolatban


Hozzáadva: 2021. December 13. Megtekintve: 902

A solana hálózata 2020 áprilisában indult meg és hatalmas port kavart a kripto világban. 60 ezer tranzakciót hivatott egy másodperc alatt lebonyolítani és ezzel a világ leggyorsabb blokkláncává szerettek volna válni. Ez mind nagyon fényes és szép, de 2020 elejétől kezdve a solana csapat folyamatos hazugságai valamelyest csúfítanak ezen a képen.


A következő néhány gondolat a medium.com-on megjelent, azóta már törölt Solana’s Snowball of Lies entraps $SOL holders after a month long coin burn deception cikk fordítása. Az ügyről a reddit-en is sokan beszélnek és az artmoneyprovenance.com is beszámol a solana-t övező tragikomédiáról.


A solana blokklánc megindulásakor a csapat bejelentései alapján 8,258,354 kibocsátott solana tokenre számíthattunk. Ez meglepően kevés egy kriptovaluta hálózatban (összehasonlítva mondjuk a bitcoin-nal, ahol 21 millió lesz a végső szám). Ez sok kezdeti befektetőt bevonzott és sokan öltek milliókat solana coin-okba, mondván ha kevés van belőle, akkor sokat fog érni.


A csapatot bármikor kérdezték a kezdeti token mennyiségről, a nigériából válaszolgató kiszervezett moderátorok hajthatatlanok voltak. A kezdeti cirkuláltatott mennyiség csak egy picivel van a 8 millió felett. A szkeptikusokat pedig lekezelő módon elhajtották. Ha valami bonyolultabb kérdés merült fel a közösségi médiában, akkor a moderátorok mindig ugyan azon cikkeket illesztették be válaszként, még ha azok nem is válaszoltak a kérdésre és ezeket olvastatták el az érdeklődőkkel.


A kezdeti hivatalos cirkuláltatott mennyiséget azonban nem volt egyszerű leellenőrizni. A natív blokklánc exploler a explorer.solana.com egy nagy rakás fos, írják a kritikusok. Volt olyan is, hogy a tranzakciók mellett még időbélyegek sem szerepeltek, így pedig a számonkérés lehetetlenné válik. Amikor a solana csapatot megkérdezték, hogy miért nem fejlesztenek egy normális exploler-t, akkor azt válaszolták hogy túl elfoglaltak más feladatokkal. A CEO, Anatoly Yakovenko elmondása szerint a fizetés nem kapó solana csapat végül majd köteles lesz fejleszteni egyet.


A kezdeti solana felvásárlók azonban gyanút fogtak. A solana csapatnak nem sikerült a binance-en illetve a coinmarketcap-en frissíteni a profiljukat a kezdeti cirkuláltatott token mennyiségével és a piaci kapitalizációval kapcsolatban. Ezzel a gigszerrel kapcsolatban megint használhatatlan válaszokat adtak a csapat felelősei. Már csak azért is furcsa ez, mert a Cartesi ($CTSI) körülbelül egy héttel a solana indult és nekik minden probléma nélkül sikerült feltölteni a coinmarketcap-re és a binance-re a szükséges információkat. Szóval itt már érezhető volt, hogy valami bűzlik.


És valóban, a dolgok nem voltak rendben. 2020 április végén egy független fél rátalált egy 13 millió solana tokent rejtegető pénztárcára. Ez megközelítőleg 5 millióval több, mint amennyit a solana a binance-en megjelentetett április 10-én.


Amint kitudódtak a dolgok, a solana csapat védekező állásba kapcsolt. 2020 április 28-án Yakovenko megjelentetett egy bejegyzést a medium-on és ebben beismerte, hogy a kezdeti cirkuláltatott mennyiség igazándiból kétszer annyi, mint amennyit a kezdetekben jelentettek. 11,365,067 token-t elrejtettek és ezt hitel formájában adták ki olyanoknak, akik segítettek a projekt megindulásában. A hivatalos kezdeti cirkulált mennyiség tehát felugrott 19,715,661-re. Ez egy olyan szám volt, amiről a közösség április végén hallott először. A számokat azonban nem adták össze, hanem mint külön tételként szerepeltették, de hál istennek összeadni még tudnuk.


A solana vezetői ezek után a nigériai moderátoroknak megtiltották, hogy 8,258,354 tokenről beszéljenek a 11,365,067 tokennyi kölcsön említése nélkül.


De erre jött még egy megoldás. Yakovenko megígérte a közösségnek, hogy a 11,365,067 tokennyi kölcsönt 30 nap alatt elégetik és nincs hogy nem fognak több solana-t benyomni a piacra anélkül, hogy erről tájékoztatnának minket.


Ez mindenkinek tetszett, főleg aki rendelkezett solana-val és még többen kezdtek vásárolni a piacon. A piaci ár 30%-ot ugrott, amint bejelentették a koinok elégetését.


Sokan azonban már nem annyira hittek Yakovekoéknak, és voltak akik azt gyanították, hogy kerülnek majd még elő solana tokenek, annak ellenére hogy a solana csapat megígért: nem fognak tokeneket előzetes bejelentés nélkül piacra dobni. Arról volt szó, hogy az új kibocsátott mennyiség a stake-elt solana függvénye lesz. Mivel viszont akkor még nem nagyon volt solana stake-elve, a májusi hónapra mindenki joggal várhatta hogy nulla új token fog megjelenni a piacon.


Hölgyeim és uraim! A solana csapat ismét lép!


2020 május 23-án a solana csapat egy medium-on közölt posztban bejelentette, hogy a 11,365,067 tokennyi kölcsönből 3,365,067 tokennyit visszavettek és mindenféle előzetes bejelentés nélkül még 8 milliót raknak a piacra, mert ennyit kell majd elégetni még és ezt kompenzálni szeretnék.


No de akkor várjunk csak. Nem arról szólt az eredeti ígéret, hogy 11,365,067 tokent kivonnak a piacról és soha többet nem fognak új solana-t kirakni a piacra előzetes bejelentés nélkül?


A csapat tehát nem hogy kétszer belehazudott a felhasználók szemébe, de ezt ráadásul még úgy intézték, hogy a hírt egy olyan szombaton jelentették meg, amely ünnepnapra esett. A PR cégek is gyakran használják ezt a technikát olyan hírek megjelenítése során, amelyek nem túl pozitívak.


Az aktuális forgalomban lévő mennyiség ezzel tehát 16,350,594-ra nőtt és sosem lett 8,258,354, ahogyan azt minden solana tulajdonos várta már április óta. A csapat tehát legalább egy hónapig szélhámoskodott a forgalomban lévő mennyiséggel és mindig nesze semmi fog meg jól típusú válaszokat adtak. “Ez volt a legjobb választás", “Nem tudtunk másképp cselekedni" vagy “Mindent megtaláltok a binance-en". A csapat tagjai sokszor egymásnak ellentmondó információkat tettek közzé.


Miután átverték az egész kriptovaluta közösséget, a marketingesek természetesen a hivatalos solana fórumokon nem tették közzé a bakiról szól híreket. A twitteren sem jelent meg semmi erről. Nyilván nem szeretnék ha széles körökben elterjednének a rossz hírek. Jelen állás szerint a csapat egyszerűen csak tovább szeretne haladni és nem szeretnének ezzel a kellemetlen esettel sokat foglalkozni. A solana csapatnak amúgy is időre volt ekkor szüksége, hiszen egy befuccsolt projeket céloztak meg partnerként és ezzel akartak foglalkozni.


Az eredeti bejelentésre 2020 április 28-án került sor, a korrekcióra 2020 május 23-án. Ezen időtartam alatt a solana piaci ára 40 százalékot esett. Ez pont az ellenkezője annak, amit a piaci áremelkedésre spekulálók vártak.


Yakovenko-t többen kérdezték az üggyel kapcsolatban, de nem válaszolt.


Az üggyel kapcsolatos képi bizonyítékokat mindenki megtekintheti az alábbi linkeken:


https://web.archive.org/web/20200701055655/https://medium.com/coinmonks/solanas-snowball-of-lies-entraps-sol-holders-after-a-month-long-coin-burn-deception-ce908dc0a398


https://www.reddit.com/r/KinFoundation/comments/gsgifm/solanas_snowball_of_lies_entraps_sol_holders/


https://artmoneyprovenance.com/2020/06/04/solanas-snowball-of-lies-entraps-sol-holders-after-a-month-long-coin-burn-deception/Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek