Kriptovaluta bányászat kezdőknek


Hozzáadva: 2021. December 29. Megtekintve: 1548

A kriptovaluta bányászat mint tevékenység néhány éve jelent meg. A kriptovaluták idő számítását a 2008-as bitcoin whitepaper megjelenésével kezdhetjük el számolni. Ezek után számos más digitális fizetőeszköz jelent meg az interneten és ezek bányászata főleg a koronavírus pandémia során kezdettel egyre népszerűbbé válni, hiszen legcélszerűbb volt beüzemelni az otthoni számítógépünket kriptovaluta bányászatra amikor úgy sem lehetett mással foglalkozni. Ebben a bejegyzésben megfogjuk nézni az elinduláshoz szükséges legfontosabb pontokat.


Ha valaki kriptovaluta bányászatban töri a fejét, akkor elsősorban el kell döntenie, hogy melyik valutával szeretne foglalkozni. A választás nem túl egyszerű, hiszen a bitcoint megjelenése óta több száz, de lehet hogy több ezer alternatív coint dobtak piacra és gyakran elveszünk az ezek között való válogatásban. Legjobban talán akkor járunk el ha áttekintjük kriptovaluta bányászati módszereket. Ehhez viszont elkerülhetetlen egy rövid elméleti bevezető beiktatása.


Talán mindenki tisztába van vele, hogy a kriptovaluta hálózatokhoz a világ bármely pontjáról egy internet kapcsolat segítségével bárki csatlakozhat. Ebből a tulajdonságból következik az is tehát, hogy a jóindulatú felhasználókat hálózatok nem tudják megkülönböztetni a rosszindulatú felhasználóktól. Magyarul ha valaki tönkre szeretné tenni valamelyik ilyen hálózatot akkor minden lehetősége megvan rá és mivel a hálózatok szinte teljes mértékben anonim módon működnek az esetleges csalók lekövetése sem túl egyszerű. Ennek következtében egy kriptovaluta hálózat kialakítása során a legfontosabb cél a csalók ellen való védettség kialakítása. Szinte ugyanezt lehet elmondani a bányászati módszerekről is.


A hálózatoknak továbbá igazságos módon kell működniük. Az igazságosság alatt itt azt lehet érteni, hogy ha valaki kétszer annyi pénzt fektet be egy adott kriptovaluta bányászatába akkor az várhatóan nagyjából kétszer annyi hozamot legyen képes bezsebelni.


A bányászati hozzám viszont természetesen az adott kriptovaluta piaci árával is arányos. Az árfolyam följebb megy akkor többet keresünk ha pedig lejjebb akkor kevesebbet. Elég sok időt el lehet tölteni a legjobb hozamú kriptovaluta kiválasztásával, ám mivel ezeken a virtuális piacokon hatalmas áringadozások vannak a számításokat gyakran újra kell kalibrálni.


A bányászati hozzam függhet továbbá attól is hogy éppenséggel hányan bányásszák az adott kriptovalutát. Ez főleg azért van, mert egy adott kriptovaluta hálózat egy adott időtartam alatt bizonyos fix mennyiségű kriptovalutát bocsát ki és ezeket osztja szét a bányászok között. Ha többen bányásszák az adott kriptovalutát akkor az egy bányászra eső jutalom mértéke lecsökken. Számít továbbá még a bányászathoz beszerzendő hardverek ára is.


Nagyjából ezek lennének tehát azok az alapvető paraméterek, amelyeket érdemes átgondolni egy kezdő kriptovaluta bányásznak. Nézzük egyesével akkor ezeket a pontokat!


Piaci ár


Ha pusztán a piaci árat tekintjük, akkor mindenkinek a választása a bitcoin-ra fog esni. A jelenlegi piaci ár negyven és ötven ezer dollár között mozog és tekintve hogy ezt a szintet egy néhány év alatt érte el nem túlzás azt mondani, hogy a Bitcoin kriptovaluta világ egyedüli nagyágyúja. A hírnevét főleg annak köszönheti, hogy elsőként jelent meg a digitális valuták világában. Ebből fakadóan viszont sokan állatorvosi lóként tekintenek rá. A bitcoin 2008-ból származó ötlete meglehetősen egyszerű és jó néhány éves technikákat ötvöz, majd így valósítja meg az emberiség első digitális peer-to-peer fizetőeszköz hálózatát. Az idők folyamán azonban kiderül, hogy a megvalósításban találhatók kiskapuk és ezeket ki is használják a rosszindulatú támadók. A bitcoin hálózatát tehát folyamatosan foltozgatni kell. A hálózat elindulása után pedig új eddig nem látott szolgáltatásokat is építettek az első kriptovaluta hálózat köré. Ilyenek a bányász poolok és például a kriptovaluta váltók.
Bányászati nehézség


Alapvető szabályszerűségként megfogalmazhatjuk azt, hogy a legjobb az induláskor beszállni. Mit is jelent ez pontosan? Arról lenne itt szó, hogy minden kriptovaluta hálózat fokozatosan fut fel. A kezdeti időkben nem sokan figyelnek fel az új projektekre, bár ez a közösségi média gyors fejlődésével picit megváltozott. A jó projektekről szinte rögtön beszámolnak a Youtube-on és a Facebook-on. Ettől függetlenül szinte minden új internetes projekt küzd a kezdeti nehézségekkel. Ritkán találkozunk olyan megvalósítással, ami tényleg eredeti ötleteket tartalmazna. Ha még ez meg is valósul, azokat egyszerű formában mindenki számára közérthető módon kellene tálalni és ez sem mindig sikerül.


A kezdeti időszakokban exponenciális növekedést tapasztalhatunk egy projekt felfutásával kapcsolatban. A bányászok száma piszkosul gyorsan nő és ezzel arányban csökken a bányászati hozam is. Ebből következik tehát, hogy ha tudomásunkra jutott valamilyen új kriptovaluta megjelenése, amit tudunk az aktuálisan kéznél lévő eszközökkel bányászni és az jobb hozamot mutat, mint az eddigi valuták, akkor érdemes lehet váltani.


A magas hozammal viszont nem számolhatunk az idők végezetéig, hiszen a számokat mindenki látja és manapság viszonylag sokan rendelkeznek már bányászatra befogható hardware-el is. Ha egy új kriptovaluta bányászati hozama jóval magasabb mint az eddigi valutáké, akkor valószínűsíthetjük hogy a bányászati nehézség gyorsan meg fog nőni és a rendszer kiegyenlítődik. Nagyjából annyi bányász fog átállni az új kriptovaluta bányászatára, hogy annak hozama annyira lecsökken, hogy összemérhető lesz a régi valuták bányászati hozamával. Így érünk el egy játékelméleti egyensúlyhoz. A bányászati hozamok mindig ezen egyensúly környezetében mozognak, de sosem térnek el attól extrém mértékben.


A chia network-nek nevezett kriptovaluta farmolása során például 2021 telén meglehetősen alacsony hozamokkal találkozhatunk. Ez természetesen az alacsony piaci ár miatt is van, de érdekes megnézni a bányászati nehézség alakulását 2021 májusától kezdve. Most az XCH árfolyama 100 dollár körül mozog, de volt ez 2000 dollár is. A tavaszi nagyon magas árfolyamra sokan felfigyeltek és mindenki szerette volna kivenni a részét a chia-lázból. A chia network bányászata merevlemezek segítségével történik és a kibányászott kriptovaluta mennyisége egyenesen arányos a lefoglalt merevlemez tárhellyel. A bányászati nehézség pedig a teljes hálózati merevlemez kapacitással egyenesen arányos. 2021 májusától kezdve egy nagyon erőteljes bányászati nehézség emelkedésnek lehettünk tanúi, viszont ahogy kezdett csökkenni a hozam fokozatosan csökkent az új felhasználók száma is és a projekt vezetői által prognosztizált 100 EiB-os végleges hálózati kapacitást 2021 végére nem sikerült elérni.


Összességében elmondható tehát, hogy a bányászatot időben kell elkezdeni és minél később szállunk be a buliba, annál alacsonyabb hozamokkal fogunk találkozni a bányászati nehézség növekedése miatt.


Hardware árak


Olcsón számítógép alkatrészt venni és sok kriptovalutát bányászni! Ez mindenki álma. A számítógép alkatrész értékesítők viszont nagyon is tisztában vannak ezzel a jelenséggel és jól tudják milyen hardware-t keresnek a kriptobányászok.


Amikor a chia network farmolása volt rentábilis, akkor drágán adták a merevlemezeket. Amikor az ethereum ára elindul felfelé és magával rántja a bányászati hozamot, akkor a kiskereskedők elkezdik emelni a videókártya árakat, mondván a bányászok úgyis kifizetik a magasabb árat.


A bitcoin bányagépek ára egyenesen arányos a hozamukkal. Manapság olcsón bitcoin bányagépet venni nem könnyű feladat, de ugyanez elmondható a videókártyákról is. A kriptovaluta bányász, mint hardware vásárló megpróbálja kikutatni a legolcsóbb eszközt, az eladó pedig várja a legmagasabb árat kifizető vevőt. Ezen a piacon kell lavírozni és megtalálni a legideálisabb megoldást, de ne feledjük - bátraké a szerencse!


Ha még valaki soha nem bányászott kriptovalutát, akkor gondolom nem 10 millió forint kezdőtőkével szeretne beleugrani a buliba. Ez teljesen érthető, viszont ha valaki költségminimalizálásra játszik, akkor nem árt ha elsajátít néhány alapvető informatikai ismeretet.


A jófogáson, a vaterán és a facebook marketplace-en előre összeszerelt bányagépek százai közül válogathatunk. Egy ilyen eszköz árában természetesen benne van az összeszerelő munkadíja is. Ha ezt nem szeretnénk kifizetni, akkor muszáj lesz megtanulni az összerakás lépéseit. Ez nem túl nehéz feladat. De sok apróságra kell ügyelnünk és számtalan dolgot nem mondanak el az internetes oktatóvideókban. Ezeket magunknak kell kitapasztalni.


AZ egyik legolcsóbb opció a chia network farmolása lehet. Ha csak egy teljesen alap konfigurációt veszünk, akkor mondjuk százezer forint ráfordításával össze lehet rakni egy olcsó számítógépet és ehhez kell merevlemezeket csatlakoztatni. Ahogyan már az előbb írtam, minél több a lefoglalt merevlemez terület, annál több a hozam is, szóval jó ha sok lemezünk van. Egy egyszerű példával élve ha bekötünk egy 10 TB-os lemezt, az felemészt még mondjuk száz ezer forintot és akkor van egy körülbelül 90 plotos chia farmunk, amely olyan havi 7-8 dollárt vagy 2-2500 forintot fog hozni teljesen passzív módon. Nem mondom, hogy rettenetesen nagy összeg, de egy ilyen pici farmtól nem lenne igazságos többet várni. Az aktuális hozamot megnézhetjük a következő oldalon: https://chiacalculator.com/. A következő oldal magyar nyelven részletesen foglalkozik a chia farmolással: http://chiabanyaszat.hu/.


Kezdő kriptovaluta bányászként elindulhatsz a videókártya alapú bányászat világa felé is. Itt azonban néhány száz ezer forinttal több a kezdeti beszálló, mert mint már említettem a videókártyák ára jelenleg az egekben van. Meg kell természetesen jegyezni azt is, hogy a videókártyákkal történő bányászat hozama jobb, mint a chia farmolásé, de ez még változhat.


Egy egyszerű példával élve ha vesszünk mondjuk az előző száz ezer forintos konfigurációt, akkor abba el lehet helyezni egy Geforce RTX 3090-es kártyát. Ha valaki ethereum bányászatban gondolkodik, akkor talán ez az egyik legjobb bányász videókártya. Ezt mondjuk az ára is tükrözi, mert jelenleg két és három ezer euró között kérnek érte a másodlagos piacokon (eBay és egyebek). A fogyasztása nagyszerű, hiszen az ethereum bányászat során nagyjából 300-350W-ot fogyaszt, egy 500W-os tápegység tehát képes meghajtani mind a kártyát mind az alaplapot. Így akkor olyan 1 millió forintos kezdeti beruházásnál vagyunk és akkor a jelenlegi bányászati nehézséget valamint ethereum árfolyamot tekintve napi 6-7 dollár vagy 1800-2200 forint körüli bruttó bányászati hozammal számolhatunk. Ha vége lesz az ethereum bányászatnak, akkor ez a matematika természetesen borul. Ekkor más altcoinok bányászatára kell átállni. Ezek vagy jobban hoznak mint az ethereum vagy rosszabbul. Ezt sajnos senki nem tudja megjósolni, de a toncoin, ravencoin, ergo, cortex, AE vagy conflux nevezető vetélytársak mindenképp megfontolandók lesznek ha már nem lehet ethereumot bányászni. Erre a kérdésre 2022 első felében számtalanszor vissza kell majd térni.


Ha “csak“ CPU-nk van, akkor processzor bányászatba is kezdhetünk. Ilyenkor a legérdekesebb számunkra a monero és a raptoreum projektek lesznek. Általánosságban elmondható viszont az is, hogy a CPU bányászat hozama közel nem olyan jó, mint a videókártya bányászaté és a processzorok nem olcsóak. Mivel azonban a processzorok univezálisan használhatók, azok ára viszonylag fix és az esetleges eladásukkal sem lehet nagy probléma.


Hogy mit éri meg tehát bányászni? Ez egyéni preferencia függvénye. Ha valaki bírja ha otthon zümmögnek a videókártyák és nem zavarja az extra hő a lakásban, akkor a videókártya bányászat jó lehet. Ne feledjük azonban, hogy ez viszonylag tőkeigényes lesz.


A CPU bányászat a legkönnyebben beüzemelhető és nem is kerül túl sokba az eszközök beszerzése, viszont a hozam sem túl fényes.


A merevlemez alapú bányászat talán a kettő között van valahol. A beüzemelés nem túl egyszerű, a hozam nem túl erős viszont eleinte nem is tőkeigényes.


Fel lehet még itt sorolni az egyéb módszereket is, amelyek például a PoS metódust veszik alapul. A PoS bányászat során bizonyos mennyiségű kriptovalutát kell befagyasztani és ez után kapjuk a jutalmakat. Ezt nem hívnám feltétlenül bányászatnak, hiszen ez számomra a bankbetétekre hajaz. Az ethereum 2.0 hálózat teljes aktivizálódása után ezt lehet majd csinálni az ethereummal is például.


A helium network is egy érdekes projekt lehet az új kriptovaluta bányászoknak. Itt hálózati eszközöket kell elhelyezni környezetünkben és a kialakított hálózati lefedettség arányában kapjuk a jutalmakat. A helium bányászati térképet a következő linken éred el: https://explorer.helium.com/.Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek