Kriptovaluta bányászat otthon


Hozzáadva: 2021. December 02. Megtekintve: 2417

A bitcoin megalkotása során az egyik követendő alapelv a mindenki által való használhatóság biztosítása volt. Itt természetesen nem csak a tranzakciókra gondoltak a kitalálók, hanem a bányászatra is. Alapvetően mindenki, aki rendelkezett egy egyszerűbb számítógéppel tudott bitcoint bányászni és eleinte abszolút igazságos volt a hálózat. Ez 2008 környékén történt, mára azonban a helyzet megváltozott. Otthoni számítógépeink nem alkalmasak bitcoin bányászatra, viszont aggodalomra semmi ok, mert vannak szerencsére alternatív megoldások. Ezeket fogjuk most áttekinteni.


Az otthoni kriptovaluta bányászat során az első és legfontosabb szempont a feláldozandó tőke mennyiségének átgondolása kell hogy legyen. Gondolom mindenkinek világos, hogy a kriptovaluta bányászatot számítógépek végzik, ebből következően szükségünk lesz tehát legalább egy számítógépre. Vagyis ez a legtöbb esetben igaz, de nem feltétlenül. Először nézzük azokat a valutákat, amelyekhez számítógép kell.


Bitcoin és ethereum bányászata otthon


A klasszikus kriptovaluták (mondjuk bitcoin és ethereum) bányászatához sok számítást kell elvégezni. Nagyon sokat. Ebből következően egy ősrégi számítógép nem lesz alkalmas erre a feladatra. Az is igaz viszont, hogy a kezdő kriptovaluta bányászokat már egy néhány milliós kezdeti befektetés is visszariaszthatja és a jelen bejegyzéssel azért nekik is szeretnék segíteni. Ehhez azonban tisztába kell tenni néhány fogalmat.


Sokan még mindig bitcoin bányászatában törik a fejüket otthoni számítógépük segítségével, erre azonban az első kriptovaluta születését követő 13. évben már nem nagyon van lehetőség, mert úgynevezett ASIC (speciális bányagépek) vették át a bitcoin bányászati piacot. Ettől függetlenül még mindig rendelhetünk ilyen bitcoin bányászokat. A legnagyobb bitcoin bányászt gyártó cég a Bitmain. Ők gyártják az antminer-nek keresztelt szuperáramköröket és egy ilyen akár el is lehet helyezni otthon, viszont ne feledjük hogy az áramfelvétel meg fog növekedni és valószínűleg hangos is lesz. További probléma még az is, hogy egy ilyen masina ára több millió forint és nem biztos, hogy mindenki nyugodt szívvel beleöl ennyit a kriptovaluta bányászatba.


Jelen állás szerint sokkal jobb a helyzet ha ethereum-ot bányászunk. Ez főleg azért van, mert az ethereum bányászati algoritmusát úgy találták ki, hogy csak videókártyával lehessen a valutát bányászni. Ennek köszönhetően ha sikerül beszerezni egy erősebb kártyát, akkor neki is tudunk kezdeni. Azonban ne feledjük, hogy a további perifériákat is meg kell vásárolnunk. Néhány száz ezer forint tehát rá fog menni az alaplap, memória, processzor, SSD és tápegységből előálló konfigurációra. A videókártyák ára a jelenlegi őrületes hozamok miatt az egekben van és természetesen nem könnyű őket beszerezni. Csak egy példával élve a napi 8-10 dolláros hozamot előállító Geforce RTX 3090-es modell Magyarországon már 1 millió forint körüli pénzt igényel. Ha valaki nem ennyire nagyétkű érdemes lehet meggondolni a Geforce RTX 3070Ti Founders Edition-t is, ez 300-400 ezer forint körüli áron szokott gazdát cserélni a nyugat európai piacokon, de a beszerzése napjainkban nem túl könnyű feladat. Meg lehet természetesen próbálni az ethereum bányászatot gyengébb kártyákkal is, de a napi hozam természetesen a kártya árával egyenesen arányos. Azt lehet tehát modani, hogy aki otthon szeretne ethereum-ot bányászni, jelen állás szerint legalább 500 ezer és 1 millió forint közötti induló tőkével kell hogy rendelkezzen. Valamivel kevesebb pénzt igényel mintha bitcoin-t bányásznánk, azonban sajnos nulla kezdőtőkével nem tudunk nekiindulni ennek sem.


Merevlemez alapú bányászat otthon


Ha tényleg minimalizálni szeretnénk a kezdőtőkét, akkor érdemes lehet egy pillantást vetni a 2021-es év tavaszán elrajtolt chia network projektre. A részleteket mellőzvén, most csak annyit említenék meg, hogy a chia bányászok a lefoglalt merevlemez kapacitás után kapják jutalmaikat. Egy chia farm létrehozása során is természetesen szükség van egy erősebb számítógépre. Sokaknak ez már rendelkezésre áll és nem kell külön perifériákat vásárolni. Ebben az esetben merevlemezeket kell csak beszerezni. Szerény véleményem szerint a chia network bányászata igényli a legalacsonyabb kezdőtőke mennyiséget és kiválóan végezhető otthon is. Nincs szükség a villamos hálózat lecserélésére, nincs szükség továbbá hangszigetelésre sem. Minden gond nélkül lehet aludni egy néhány 100 TB méretű chia farm mellett. További nagyon praktikus tulajdonsága a chia network farmolásnak, hogy akár 1TB merevlemez területtel elkezdhetjük, ez pedig mindösszesen 10-20 ezer forintnyi tőkét igényel. Amit a merevlemezen elkészítettük a farmoláshoz szükséges plotfájlokat már csenget is a postás. Nagy csodákat ne várjunk azonban. Jelenleg a chia network piaci ára meglehetősen alacsony szinteken barangol, így a merevlemez bányászat hozama nem túl jó. Az összes többi tulajdonsága viszont nagyon csábító. Érdemes lehet átgondolni. Részletesebben a chiabanyaszat.hu oldalon lehet még olvasni.CPU bányászat otthon


Ha valaki merevlemezt sem és videókártyát sem szeretne vásárolni, viszont otthoni számítógépében van egy erősebb processzor (mondjuk AMD Ryzen 7-es vagy 9-es széria), akkor a monero bányászat kiváló lehet. A monero (XMR) egy olyan kriptovaluta, amelyet a mai napig lehet pozitív mérleggel CPU alapokon bányászni, tehát különösebb beruházást nem igényel. Talán pont emiatt a hálózatban nagyon sokan vannak és az egy processzorra eső hozam nem túl fényes. Egy AMD Ryzen 9-es szériájú CPU havi néhány dollárnál többet nem fog hozni a konyhára. Sajnos ezen a téren túl sok változás nem várható, hiszen a projekt több éve fut és a bányászati nehézség csak nő. Nézzünk meg azért még egy kecsegtető ajánlatot.


A GPU és ASIC bányászok távoltartására speciális algoritmusokat kellett kifejleszteni. Így tudják elérni, hogy még mindig tudjuk otthoni laptop segítségével például monero-t bányászni pozitív mérleggel. Hasonló dologgal próbálkozik a Raptoreum projekt is.


A projekt hivatalos oldalán a monero megvalósítására hajazó dolgokat olvashatunk. A céljuk a CPU alapú bányászat fenntartása és ebbe az irányba viszik a fejlesztéseket. Eddig úgy néz ki bejött a projekt tulajdonosainak számítása, egyre többen szerelnek össze főleg AMD Ryzen 7 és 9 processzor alapú raptoreum bányagépeket és mivel a bányászati nehézség még nem túl magas, egész jó hozamokat tudnak elérni a raptoreum bányászok. Az árfolyamban az első időkben tapasztalt megugrás után túl nagy kilengéseket nem látunk, ez tehát nem befolyásolja jelentősen a raptoreum bányászati hozamát. Más a helyzet viszont a nehézséggel. Mivel sokan felfedezték, hogy az erősebb Ryzen processzorok jó hozamot produkálnak a hálózat megugrott és ennek következtében a bányászati hozam pedig leugrott. Nem kell azonban kétsége esni, érdemes lehet akár még egy otthoni számítógépen is megpróbálni a raptoreum bányászatot, de azért arra figyeljünk oda, hogy mennyi áramot fogyaszt a gép a bányászat során. További fontos mozzanat a raptoreum bányász poolok esete is. Ha lehet olyan poolhoz kapcsolódjunk, amely nem birtokolja túl nagy részét a hálózatnak. Ellenkező esetben a hálózat stabilitását ássuk alá!


Kriptovaluta bányászat számítógép nélkül


Érdekes lehet még megemlíteni a Helium network projektet is ha már kriptovaluta bányászatról beszélünk. A projekt pénzügyi ösztönzőjét úgy találták ki, hogy a felhasználók egyre nagyobb és nagyobb hálózati lefedettséget létesítsenek. Ezt helium miner-nek nevezett hálózati eszközök telepítésével érik el. Az egyik legnépszerűbb modell a Bobcat minernek nevezett helium router. Ezt a hivatalos oldalról kell megrendelni és így minimum 20, de rosszabb esetben akár 28 hetet is várni kell az eszköz megérkezésére. Maga a telepítés nem túl bonyolult, igazándiból csak egy telefonos alkalmazást kell felrakni és ezzel bár be is tudjuk konfigurálni a helium routert. Az eszköz működtetéséhez nincsen szükség számítógépre, mert az teljes mértékben vezérelhető a telefonos alkalmazással. Az elhelyezéssel kapcsolatban már jelent meg bejegyzés az oldalon, az érdeklődők figyelmébe ajánlom ezt is: Ötletek helium bányászoknak. Az eszközök hozamának kiszámítása nem túl egyszerű feladat, azt hogy éppenséggel mennyit lehet helium bányászattal keresni a következő cikkben foglaltam össze: Mennyit lehet Helium bányászattal keresni?.Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek