Melyik kriptovalutát érdemes bányászni?


Hozzáadva: 2021. Április 28. Megtekintve: 4455

Ha erős videókártyával rendelkezel 2021-ben, akkor sokféle módon tudod azt használni. Legtöbben játszanak rajta, azonban vannak akik kriptovalutát bányásznak velük. A bitcoin bányászatát a kínai ASIC minerek mivel szinte teljesen kisajátították, a videókártya bányászoknak egy néhány éve más egyéb kriptovaluták után kellett nézniük. A második legnagyobb piaci kaptitalizációval büszkélkedő ethereum van jelenleg a legtöbb bányász figyelmének középpontjában, hiszen egy erősebb videókártyával napi 1-2 ezer forintnak megfelelő profitot is elő lehet állítani. Tudjuk azonban, hogy nincsen örökké tartó csoda és az ethereum bányászat is a vége felé közelít. Nem tudjuk pontosan ez mikor fog bekövetkezni, de biztosan helyesen cselekszik az, aki megnézni az alternatív megoldásokat is. A következő néhány sorban nézzük tehát az ethereum után következő kriptovaluták bányászatát is.


Tegnap úgy döntöttem megnézem egy kicsit a whattomine.com oldalon közzétett adatok hitelességét. Ez az oldal nagyon hasznos lehet ha szeretnéd leellenőrizni a bányászati profitot egy bizonyos hardware+kriptovaluta kombinációra. Jelenleg az ethereum bányászatára 8.26 dollár napi profitot ír egy erős videókártyával és arra voltam kíváncsi, hogy ez mennyire pontos adat. Mivel jelenleg nem rendelkezem itthon videókártyával az AWS felhőben béreltem egy virtuális gépet és ezen kezdtem el a kriptovaluta bányászatot.


1. Kezdeti lépések


Az előző néhány bejegyzésben már beszámoltam egy jó pár kriptovaluta bányászatáról, így a tapasztalatom elegendő volt ahhoz, hogy az ethereumon kívül még 3 másik coint nagyító alá vegyek. A következő néhány sorban vázlatosan bemutatom hogyan bányásztam ethereumot nanominer-el, ravencoint kawpowminer-el, beam-et lolminer-el és haven protocol-t xmrig-el. Először tehát inicializáltam a p3-as erőforrás csoportba tartozó Amazon virtuális gépet, amelyre Ubuntu-t tettem. Frissítettem az operációs rendszert és felraktam a CUDA 11.0-ás libraryt, ami elengedhetetlen ha kriptovalutát szeretnénk bányászni.


2. Ethereum bányászata Tesla V100-as kártyával


Egy Tesla V100-as kártyán az ethereum bányászata viszonylag egyszerű. Csak le kell tölteni a nanominer-t, kell csinálni egy config.ini fájlt és már lehet is indítani a minert. A Tesla kártya 93 MH/s-os sebességgel bányászta nekem az ethereum-ot, ami a mai árfolyamon és a jelenlegi nehézség mellett megközelítőleg 8.26 dollárt termelne egy nap. A kártya fogyasztása 208W környékén ingadozott. Az általam kapott érték nagyjából megfelel a whattomine.com adatainak és így már még biztosabb vagyok abban, hogy továbbra is ethereumot bányászni a legkifizetődőbb.


3. Ravencoin bányászata Tesla V100-as kártyával


A második coin, amit megpróbáltam bányászni, az a ravencoin volt. A ravencoin bányászatához általában kawpowminer-t szoktak használni és ezt a forráskód lefordításával tudtam feltenni a virtuális gépre. Miután lefordítottam és elindítottam a minert, megközelítőleg 43.50 Mh/s-os számítási teljesítményt kaptam 283W-os energiafogyasztás mellett. Ezek után használtam egy online kalkulátort, amely 5.41 dolláros napi profitot mutatott ilyen hashteljesítmény mellett. Ez nyilván jóval kevesebb, mint az ethereum esetében, szóval ha feltesszük, hogy a bányászok racionálisan gondolkodnak, akkor elvileg soha senki nem bányászna ravencoint, addig ameddig létezik ethereum. Az elektromos áram fogyasztás picivel alacsonyabb, mint az ethereum esetében, azonban a kriptovaluta bányászat során az elektromos áramra elköltött pénzek nem számítanak olyan sokat, főleg akkor ha valakinek modern eszközei vannak. Ha esetleg valaki régebbi videókártyákkal szeretne kriptovalutát bányászni, akkor az elektromos áram díja sem feltétlenül hanyagolható el és ezt mindenképp figyelembe kell venni a bányászgép megépítése során.


4. Beam bányászata Tesla V100-as kártyával


A beam bányászatához szükséges szoftver feltelepítése megint nagyon egyszerű. A Githubon lévő előre lefordított lolminer bináris letöltése után már lehet is bányászni a coint. A Tesla V100-as kártya 40 megoldást képes kiszámolni másodpercenként és a fogyasztása ekkor 200W körül mozog. Ebből egy megközelítőleg 3.75 dolláros napi profit adódik, ami tény és való hogy nagyon kevés.


5. Haven protocol bányászata Tesla V100-as kártyán


Az utolsó kriptovaluta, amit ezen teszt során megpróbáltam bányászni, az a haven protocol vagy xhv volt. Az xhv projekt elég érdekes újításokat hoz el a kriptóvilágba, a hivatalos oldalukon érdemes esetleg egy kicsit olvasni róluk. Az xhv bányászat általában xmrig-el történik, amit szintén forrásból érdemes lefordítani. A cuda támogatással rendelkező xmrig ezen a Tesla V100-as kártyán 1947.6 H/s-os teljesítményre képes és ezzel napi 3.57 dollár bruttó profitot lehet elérni a jelenlegi paraméterek mellett. Az eddig adatok összhangban álltak a whattomine.com oldalon közzétett bányászati adatokkal, az xhv bányászati profit azonban nekem jelentősen eltért és kiderült, hogy jelenleg ez a coin hoz a legrosszabbul. Az energia fogyasztás megközelítőleg 150W körül mozgott, tehát jóval alacsonyabb volt, mint az ethereum esetében. Kiderült tehát, hogy nem mindegy mit bányászunk és az sem mindegy, hogy melyik bányász programot futtatjuk. Bizonyos programok futtatása során sokat fogyaszt a videókártya és bizonyos programok esetében pedig keveset. Hasonló a helyzet ha játékot futtatunk a gépünkön.


6. Végszó


Nyilván ha valaki rendelkezik egy olyan drága eszközzel, mint a Tesla V100 akkor nem sokat kell gondolkodnia azon hogy milyen kriptovalutát bányásszon. A kártya 16Gb memóriával rendelkezik és ez több mint a jelenlegi ethereum DAG méret háromszorosa szóval ethereumot minden gond nélkül lehet vele továbbra is bányászni. Attól sem kell félni, hogy túl sok elektromos áramot fogyaszt, azonban a régebbi modellek esetében már kicsit más a helyzet.


Ha valakinek jelenleg 4Gb-os vagy 8Gb-os videókártyája van, akkor pont a határon tartózkodik. Tudjuk, hogy a DAG méretének növekedésével, ugyan zombi módban még lehet futtatni a videókártyákat és folytathatjuk az ethereum bányászatot, de a hashrate nem lesz valami fényes és ez folyamatosan csökken. Ilyen esetekben sok bányász el fog majd kezdeni gondolkozni az alternatív megoldásokon. Egy idő után a beam vagy a ravecoin bányászata el fogja vonzani a jelenleg ethereumot bányászókat.


A jelenleg kialakult helyzetben sok paramétert figyelembe kell vennünk. Változik tehát a DAG mérete, minden kriptovalutának folyamatosan változik a profitrátája is, folyamatosan jönnek ki új minerek és a videókártyák energiafogyasztása is eltérő. Ha minden egyes paraméter figyelembe veszünk és azt mondjuk, hogy a bányászok racionálisan hozzák meg döntéseiket, akkor egész jól lehet a jelenséget játékelméleti szemszögből szemlélni. Ez egyébként nem túl idegen a kriptók világától. Ha valakit érdekel a téma, ajánlom a The Miner's Dilemma tudományos cikket, ami valami hasonló dolgot taglal.Szóval ha azt feltételezzük, hogy minden bányász azonnal és racionális módon hozza meg döntéseit, akkor elvileg folyamatosan kapcsolgatni kellene a bányászgépeket olyan valutára, amely egy adott időpillanatban a legjobban hoz. A pillanatszerű váltás természetesen kivitelezhetetlen, de például egyre gyakrabban lehet olyan minereket látni, amelyikbe már beleépítik ezt az automatikus váltás funkciót. Nyilván mindig minden paramétert nem lehet figyelembe venni, főleg a kriptók világában, ahol minden szinte fénysebességgel változik, de azért feltételezhetjük, hogy a bányászok valamilyen szinten alkalmazkodnak a kialakult helyzethez. Egy matematikai diskurzus játékelméleti szemszögből néhány paraméterrel érdekes lenne és kíváncsi lennék hol találna a rendszer Nash egyensúlyt.


A DAG mérete, az energia fogyasztás és a kriptovaluták hozama azok a paraméterek, amelyek jelenleg a videókártya bányászok döntéseit befolyásolják és ezeket lehetne beépíteni a modellbe. A régebbi kártyákkal rendelkező bányászok jobban ki vannak téve a DAG méretnővekedésből adódó teljesítmény esés problémájának, azonban az is egy érdekes kérdés, hogy ha a DAG mérete még csak 4Gb környékén mozog, akkor mennyire hatékony ethereum-ot bányászni egy 16Gb-al rendelkező videókártyán. Nem lehet, hogy van itt még lehetőség optimizálgatni kicsit? Ha szeretnél ilyen kérdésekről beszélni, elérsz Whatsapp-on vagy Viberen: +36 30 8316972.


Forrás: On game theory on cryptocurrency mining with increasing DAG sizeSzerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek