Mi lesz ha a Nemzeti Bank digitális valutát vezet be?


Hozzáadva: 2021. Március 29. Megtekintve: 622

A kriptovaluták folyamatosan a pénzügyi világ teljes megreformálásán mesterkednek. Ezeket a folyamatokat nem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen egyre nagyobb teret kapnak a digitális fizetőeszközök a mindennapokban is. Hányszor használjuk egy nap a bankkártyánkat? Gyakran utalunk Paypal és egyéb más digitális pénzügyi szolgáltatások segítségével. Az a korszak, amikor egy banki átutalásra napokat kellett várni már a múlté. Most a gyorsaságon és a hatékonyságon van a hangsúly. Főleg ilyen okokból sok ország központi bankja a digitális fizetőeszközök bevezetését tervezi. Nézzünk egy pár fontos részletet ezzel kapcsolatban!


A két legreprezentatívabb digitális fizetőeszköz projekt mögöt a két legnagyobb pénzügyi nagyhatalom az USA és Kína áll. Ki gondolta volna...


A Facebook Libra kezdeményezése néhány éves és a kínaiak digitális yuan projektje sem túl régi. A bitcoin 2008-as megjelenésével a pénzügyi világ roppant mértékben elkezdett fejlődni és a lehetőségek száma szinte határtalan.


Az amerikaiak és a kínaiak nagyon hasonló projekten dolgoznak, hiszen a Libra és a digitális yuan is kriptovaluta alapú. Magyarul az alapvető technológiai megoldások, mint a titkosítási algoritmusok vagy a blokklánc, amelyet az új digitális hivatalos valuták is fognak majd használni már régóta létező vívmányok és főleg a bitcoin, illetve az ethereum elterjedésével váltak nagyon népszerűvé.


Az országok viszont kezdenek rájönni, hogy nem túl célszerű az ha az emberek jelentős része elkezd peer-to-peer hálózatokon alapuló teljesen nyomonkövethetetlen pénzügyi rendszereket használni, főleg azért mert így kicsúszhat a kezük közül az irányítás.


Az adóztatási kérdésekben biztosan, a hatékonyság növelésében és a fiskális politika jobb megvalósíthatóságának érdekében pedig egy digitális fizetőeszköz országos szintű bevezetése kétségkívűl sokat tudna segíteni.


Kiderül azonban, hogy a bitcoin vagy mondjuk az ethereum a jelenlegi formájukban teljesen alkalmatlanok egy nemezeti valuta megvalósítására, mert a permissionless (engedélyt nem igénylő) blokklánc alapú működés nagyon sok veszélyt rejt magában. Emiatt további kutatásra és fejlesztésre van szükség, de a jelenlegi kriptovaluták nagyon jó ugródeszkát és tanulópéldát jelentenek az új nemzeti valuta kifejlesztésében. A Facebook nagyon sokat tanult a bitcoinból és így tudták létre hozni a Libra alapítványt, amely jelenleg Svájcban székel és onnan irányítják a jövőben 1.3 milliárd ember számára digitális bankszámlát és fizetési megoldásokat nyújtó pénzügyi infrastruktúra kifejlesztését.


Kérdés természetesen, hogy az egyes államok és országok milyen sebességgel és milyen formában képesek magukévá tenni a digitális valuta ötletét. A svédek az e-krona fejlesztésével az élen járnak és mindeki előtt ők azok akik a teljesen új területet feltörik. A készpénz már amúgy is kiveszőfélben van az országban, úgy gondolták tehát miért ne tennének mindent digitális alapokra...


Ha egy nemzeti bank képes bevezetni egy digitális valutát, azzal nagyon sok adóügyi galibát szinte egyből orvosolhatna, hiszen rálátna az összes pénzmozgásra. Így a terrorizmus finanszírozására fordított pénzeket is jobban tudná ellenőrizni, valamint pénzt mosni sem lenne olyan egyszerű. Ez idáig szép és jó, de az ilyen mértékű ellenőrzést nem mindenki szereti és sokan egyből George Orwell 1984-ével kezdenek példázni, amelyben a Nagy Testvér megfigyel mindenkit. Igen ez bizonyos szemszögből diktatórikus jellegű megoldásnak tűnhet, de valószínűleg tobb problémát orvosolni, mint amennyit behozna.


A kínaiak a digitális yuan kifejlesztésekor nem sokat gondolkodnak az állampolgárok személyiségi jogain, vagy hogy az államnak mennyi joga van esetleg rálátni az állampolgárok pénzmozgásaira. A Kínai Kommunista Párt azt mondja, hogy minden. A digitális yuantől a kínai pénzügyi szakemberek nagyon sokat várnak, és tény és való hogy talán a svédektől eltekintve nincs még egy olyan ország a világon, amely egy digitális alapokra helyezett nemzeti valuta kibocsátásában töri a fejét.


A következő videóban részletesen hallhatsz a témáról:
Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek