Mit érdemes bányászni 2021-ben?


Hozzáadva: 2021. Április 23. Megtekintve: 6816

Bitcoin, ethereum, ravencoin és társai. Talán hallottunk már ezekről a kriptovalutákról és szeretnénk megtudni hogyan lehet kriptovalutát bányászni. Ha még egyszer sem bányásztál, akkor ez a bejegyzés biztosan sokat fog segíteni, ha pedig bányásztál már és szeretnél valamilyen más kriptovalutát bányászni, akkor is sokat fogsz tanulni a lent leírtakból. Nézzük akkor tehát, hogy 2021-ben milyen kriptovalutákat lehet bányászni!


Itt most be szeretnék mutatni egy pár olyan aktív kriptovaluta projektet, amihez te is tudsz csatlakozni számítási kapacitásod beszolgáltatásával. Ezek azok a kriptovaluták, amiket meg lehet fontolni, ha 2021-ben és utána kriptovaluta bányászattal szeretnél esetleg foglalkozni. Ne feledd azonban, hogy a kriptovaluta tér rettenetesen gyorsan változik és tulajdonképp semmi sem garantált. Megtörténthet az is, hogy a cikk írása során valamit még lehet bányászni, azonban amikor olvasod a bejegyzést akkorra az adott valutát már kivezették. Ha így történne előre is elnézést szeretnék kérni.


A kriptovaluta bányászat elkezdése előtt mindenképp győződj meg róla, hogy rendelkezel-e megfelelő erősségű számítógéppel, vagy esetleg bányászgéppel. Ha gamer PC-d van az szuper, ha esetleg építettél már magadnak riget az még jobb. Sokan keresnek meg vásárlás előtt is. Nekik azt tudom tanácsolni, alaposan járják körül a kérdést és ne vessék rá magukat mindenféle összebuherált bányászgépnek álcázott milliókba kerülő sufnituningos kacatra. Ezekkel nagyokat lehet bukni, szóval csak óvatosan! A legjobb ha egy kicsit utánajársz a hardvereknek is és tudod pontosan mit veszel. Nézzük tehát a top kriptókat 2021 áprilisának végén.


1. Bitcoin


A bitcoint talán senkinek nem kell bemutatnom. Mint az első kriptovaluta, hatalmas őrület övezi. A piaca szinte teljesen felrobbant az utóbbi néhány hónapban és rengeteg pénz áramlott bele. A mai napon a piaci ára 14.5 millió forint körül mozog. Nem véletlen, hogy sokan bányásznak bitcoint. A bitcoin infrastruktúra stabilitásával kapcsolatban sok kétely felmerül, a bitcoinban való hosszú távú befektetést semmi esetre sem javaslom. Ettől függetlenül a bitcoin bányászattal lehet pénzt keresni és akik ipari méretekben űzik a tevékenységet egész nagy profitokat tudnak kivenni a bizniszből. Nem titok természetesen az sem, hogy a legtöbb bitcoin bánya Kínában van és emiatt nagyon sokan bírálják a rendszert. Sajnos ettől függetlenül sok csalót lehet találni az interneten, akik folyamatosan istenítik a bitcoint és saját meggazdagodásuk céljából szándékosan félrevezeti az embereket.


A javaslatom tehát a bitcoinnal kapcsolatban a következő. Mint befektetési vagyontárgy messziről kerüld el, azonban a bányászatával és magával a technológiával érdemes lehet foglalkozni. Jelenleg a bitcoin bányászata hagyományos processzorokkal nem lehetéséges, egy erős videókártyára vagy ASIC bányászra lesz szükséged, amit szintén kínai barátainktól tudsz majd beszerezni. Mielőtt rászánnál több száz ezer forintot egy ASIC bányászra azért alaposan járd körbe a témát!


2. Ethereum


Az ethereumról talán már hallottál. A bitcoin után a második legismertebb kriptovaluta és egy néhány éve hatalmas népszerűségnek örvend. A bitcoin sok tulajdonságát átörökítette ugyan, de egy sokkal komolyabb rendszert hoztak létre az ethereum fejlesztői. Az ethereum megjelenésével elterjed a smart contract-ok koncepciója is és az ethereum blokklán egy sokkal okosabb képződmény, mint a bitcoin blokklánc. Az ethereum jelenlegi piaci ára 660 ezer forint környékén mozog és meglehetősen nagy a korreláció közte és a bitcoin piaci ára között.


Az ethereum bányászatát még nem sikerült teljesen kisajátítani a kínaiaknak és ha rendelkezel egy erősebb videókártyával akkor te is tudsz magadnak profitot előállítani. Ha például van egy Tesla V100-as GPU-d, akkor azzal havi szinten bruttó 2-300 dollár körül tudsz ethereumot bányászni. Egy Sapphire Radeon RX 570 8GB -es videókártya pedig nagyjából 25 Mh/s-os sebességgel tud ethereum bányászni és ez havi szinten bruttó 20.000 forint körül hoz a bányászoknak. A miner feltelepítéséhez és futtatásához szükséges lépéseket megtalálod itt:3. Ravencoin


A két nagyágyú után következzenek a kicsit kevésbé ismert valuták. Itt lehet megemlíteni a Ravencoint. Jelenleg a piaci ára nem teljesít valami túl jól, mert 0.1265 dollár körül mozog, de az utóbbi időben ettől függetlenül sok bányász állt át ezen kriptó bányászatára. A Ravencoin hitelesítés ProgPoW algoritmussal történik és így egy erős videókártyával tudják őt bányászni a kriptobányászok.


A Ravencoin bányászata általában a Githubon található kawpowminer program segítségével történik. Ennek van Ubuntura és Windowsra készített változata is. A CUDA könyvtárt ne felejtsd el feltelepíteni, mert enélkül nem fog működni a miner. Az ehhez szükséges lépéseket Linuxra megtalálod a következő cikkben: Ethereum bányászat érthetően kezdőknek videóval és profit számítással. Az előbb említett Radeon RX570 8gb-os kártya 13 mh/s-al tud Ravencoin-t bányászni, ami havi szinten bruttó 12.000 forint körül hoz a bányászoknak.


A Ravencoin bányászatával kapcsolatban a következő videót tudnám ajánlani. Ebben megtalálod a bányászathoz szükséges miner feltelepítésének lépéseit:4. Dogecoin


A Dogcoin jelenleg 0.22 dollár környékén jár, tehát látszik hogy nem túl erős, de a bányászata ettől függetlenül még érdekes lehet. Dogecoin-t tudsz CPU segítségével is bányszni. A minert a Githubról fogod tudni letölteni. Az ehhez szükséges link a következő: https://github.com/pooler/cpuminer. Ezt a minert mondjuk egy Ubuntu rendszeren lefordítva el is tudod kezdeni a saját otthoni számítógépeden a Dogecoin bányászatát. Ha esetleg szeretnéd részletesen megnézni a Dogecoin bányászatához szükséges lépéseket, akkor tudom ajánlani a következő videót:5. Haven Protocol


A Haven Protocol vagy HXV egy különösen érdekes projekt. Monero-n alapul és az abszolút anonimitást célozza meg. Olyasmit terveznek megvalósítani, mint az offshore bankszámlák és a hozzá kapcsolódó digitális vagyontárgyak. Az XHV jelenlegi piaci ára 17 dollár körül mozog, de itt leellenőrizheted: https://coinmarketcap.com/currencies/haven-protocol/.


Az XHV bányászata Windows 10-en és Ubuntun is kivitelezhető. Ne feledd, hogy ehhez is fog kellene majd a CUDA könyvtár. A minert megtalálod a Github-on a következő linken: https://github.com/xmrig/xmrig-cuda/releases. XHV pénztárcát a projekt hivatalos oldalán generálhatsz magadnak: https://havenprotocol.org/.


Az XHV bányászatából a következő videó segítségével kikupálhatod magadat:6. æternity


Az æternity szintén egy kiváló alternatíva lehet ha kifut az ethereum bányászat. Piaci ára jelenleg 0.24 dollár körül mozog. Ha véget ér az ethereum PoW alapú bányászata, akkor érdemes lehet átállni æternity bányászatára. A kriptovaluta hivatalos oldalát megtalálhatod itt: https://aeternity.com/. A bányászatot videókártyán lehet megvalósítani, és ehhez a bányászok általában a GMiner programot szokták használni. A bányászat során poolhoz kell csatlakozni. æternity bányászat során a woolypooly jó lehet.


Az æternity bányászatáról a következő videó részletesen beszámol:7. Monero


A végére hagytam az egyik nagy kedvencemet a Monerot. A megvalósítás nagyban hasonlít az XHV-hez, mert a monero is teljes anonimitást biztosít a használói számára. A monero jelenlegi piaci ára 330 dollár körül mozog és elég sokat emelkedett az utóbbi időben.


A monerot sokat használták a darknet és deepweb piacokon, emiatt több országban teljesen betiltották. A monerot jelenleg is hagyományos számítógépeken bányásszák. Sokan szervereket állítottak be erre a célra, de a monero bányászata a mai napig nincs monopolizálva és ezt gyakran pozitív tulajdonságként emlegetik.


Monerot a már előbb ismertetett xmrig miner segítségével lehet bányászni. A bányászathoz szükséges lépéseket a következő videóban megtalálod:8. Beam


A Beam projekt nagyon hasonló kripto funkciókat hivatott megvalósítani mint az Ethereum. A hivatalos oldalon lehet olvasni pár mondatban erről a kriptovalutáról. A Beam bányászata felsőkategóriás videókártyán történik 2021-ben, egy ilyet majd mindenképp be kell szerezned ha bányászni szeretnél!


Beam-et Lolminer vagy bminer segítségével lehet bányászni. A Beam tranzakciókhoz én egy iOS alkalmazást használok, ezt le tudjátok tölteni iPhone-ra a következő linken: https://apps.apple.com/us/app/beam-privacy-wallet/id1459842353?ls=1. A bányászathoz szükséges lépéseket a következő videóban megtalálod:Linuxon a lolminer-t a következő paranccsal lehet elindítani (ne felejtsd el a saját pénztárcád címét használni):


$ ./lolMiner --coin BEAM --pool beam.f2pool.com:5000 --user 34d822cbddcd187374de8a9a496aacc1df75ebfe047b94f1cbe5cc61f315f7c9f3c.rig1


Ennyi lett volna a mai tartalom. Ha tetszett a bejegyzés, ne fejeltsd el megosztani azt a közösségi médiában, így mások is értesülhetnek róla! Hamarosan jön a következő!Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek