Mit érdemes bányászni 2021 második felében?


Hozzáadva: 2021. Augusztus 28. Megtekintve: 4095

A kriptovaluta világ és ezzel egyidőben a kriptovaluta bányászat rohamos sebességgel fejlődik. Amikor még csak a bitcoin létezett, néhány száz felhasználó, a saját otthoni egyszerű gépét használta kriptovaluta bányászatra és egy mezei processzorral akár napi több bitcoin-t is elő lehetett állítani. Már a helyzet jelentősen megváltozott. Nézzük akkor most mit lehet érdemes 2021-ben bányászni?


A kriptovaluta bányászatba akár néhány tíz ezer forint befektetésével is bele lehet kezdeni. Mára a kriptovaluta hitelesítési algoritmusok változatossága szemet gyönyörködtető méreteket ölt. A bitcoin megjelenésének hajnalán megismerkedtünk a PoW (proof-of-work) algoritmussal. Ez jól is működött a kezdetekben és ma is számtalan olyan kriptovaluta van, amely ezt a hitelesítési eljárást alkalmazza. A PoW esetben hash értékeket kell kiszámoltatni a számítógépekkel. Erre a feladatra tökéletes lehet a számítógépek processzora, de mivel egyre fontosabb lesz a gép által elfogyasztott villamos energia mennyisége, a videókártyák kezdik kiszorítani a processzorokat. Ennek oka abban keresendő, hogy a videokártyák egy egység villamos energia elfogyasztásával több hash értéket tudnak legenerálni. Emiatt a CPU alapú bányászat mára nem kifizetődő. Magyarul ha processzorral szeretnénk mondjuk bitcoin-t bányászni, akkor többet kellene fizetni a hó végén a villanyszámlára, mint a kibányszott bitcoin értéke.


Ha cpu bányászat, akkor Monero


2021-ben talán az egyetlen olyan kriptovaluta, amelyet processzorok segítségével pozitív mérleg mellett lehet bányászni az a Monero. Nem szabad itt azonban elfelejtenünk azt a tényt, miszerint a Monero-t csak felsőkategóriás processzorral érdemes bányászni. Talán az első olyan végfelhasználói processzor az AMD Ryzen 7-es széria, amely képes havi szinten valamiféle értékelhető profitot előteremteni. Az egységnyi villamos energiára eső kiszámolt hash értékek mennyisége a processzor árának emelkedésével nő. Magyarul ha drágább processzort veszünk, akkor többi profitot tudunk vele előállítani. Mondjuk a Ryzen 9-es széria már jobban teljesít, ha monero bányászatról van szó. Egy Ryzen 9-es konfiguráció megközelítőleg 10-11 ezer hash-t tud egy másodperc alatt kiszámolni, és ehhez több mint 200 W energiára van szüksége. Attól függően, hogy épp melyik értékkel számolunk és hogy mennyibe kerül a környékünkön az elektromos áram, egy ilyen processzorral havi néhány tíz dollárnak megfelelő monero-t lehet kibányászni.


Videokártya bányászat 2021-ben


A videokártya alapú bányászati tevékenység 2021-ben meglehetősen hektikus. Az ok abban keresendő, hogy mindenki tud számolni. Amint egy adott kriptovaluta bányászati árfolyama elindul felfelé, berobban a kártyák ára is, hiszen a bányászat hozama megnő. A videokártyák piaci ára általában mindig korrigál és itt nem a gamerek igényeit veszik figyelembe. Nyilván az árat a kereslet és a kínálat szabja meg. Jelenleg, főleg a koronavírus pandémia miatt nagy bajban vannak a chipgyártók Kínában és emiatt akadozik az ellátás a videókártya piacon. A kereslet pedig az előbb említett okokból folyamatosan nő. Ne csodálkozzunk tehát ha ma egy jobb kártyáért akár 1000 eurót is elkérnek.


Az ártól függetlenül az ethereum, illetve az egyéb más, ethereum-hoz hasonló valuták bányászata a mai napig jó hozamokkal kecsegtet. Itt lehet még felsorolni a Ravecoin-t és a Conflux-ot.


A videókártyával történő bányászat során, az eszköz bekerülési ára mellett, nagyon fontos paraméter továbbá az elektromos áram költsége. Az árfolyam ingadozás miatt elképzelhető olyan eset is, hogy a bányászat veszteséget termel. Emiatt mindig érdemes alaposan átnézni a kriptovaluta bányászat hozamát kiszámító kalkulátorok eredményeit. A legfontosabb három tényező a videókártyával történő kriptovaluta bányászat során az elektromos áram ára, az eszköz ára és a bányászott kriptovaluta piaci árfolyama. Általánosságban azonban elmondható, hogy egy megközelítőleg 3-400 ezer forintba kerülő videókártya, ha jó valuta bányászatára van beállítva, akkor nagyjából 1 éven belül visszahozza az árát.


Ha például az ethereum bányászat hozamát szeretnéd kiszámolni, a következő link nagy segítségedre lehet: https://www.cryptocompare.com/mining/calculator/eth.


Az oldalon ki kell töltened a videókártya által produkált hashteljesítményt, az elektromos fogyasztást és az elektromos áram árát. Ezeknek az adatoknak is neked kell utána nézned, de egy gyors Google keresés valószínűleg gyorsan eljuttat a számokhoz.


A következő linken megtalálod az adott kártyával legnagyobb hozamot produkáló kriptovalutákat: https://minerstat.com/hardware.


Egy Geforce RTX 3070 Ti használatával például a mai napon (2021.08.29) ethereum bányászatával nettó napi 4.16 dollárt vagy megközelítőleg 1200 forintot lehet előállítani. Az Ergo nettó 3.63 dollárt, az Ethereum Classic 3.17 dollárt, az Aeternity pedig 2.68 nettó profitot mutat egy napra. A rangsor a piaci árfolyam függvényében folyamatosan változik, ezért nincs értelme hosszútávú kijelentéseket tenni a bányászat hozamával kapcsolatban. Továbbá az is igaz, hogy ha egy kriptovaluta bányászati hozama elindul felfelé, akkor a bányászok kapcsolnak és elkezdik az adott valutát bányászni. Ekkor a nehézség automatikusan megnő, a hozam pedig elindul lefelé. Ezáltal a rendszerek mindig valamiféle egyensúlyi állapot felé haladnak. Nagy csodákat tehát ne várjunk!


Ha további érdekes és hasznos információkat szeretnél megtudni a bányászatról, akkor érdemes lehet feliratkoznod a következő csatornára:


https://www.youtube.com/channel/UCnaNIbKG-1oak9aT-DVGXWA


Kriptovaluta bányászat merevlemezek segítségével


A PoW alapú bányászat kitárgyalása után nézzünk egy némileg más szakterületet. A merevlemez alapú bányászat régóta létezik a köztudatban és a Filecoin és társai már sikeresen alkalmazták, de igazán akkor kezdett el felfigyelni a winchester alapú bányászatra a közösség, amikor 2021 tavaszán a Chia Network projekt vezetője, a BitTorrent alapítójaként is ismert Bram Cohen bemutatta a proof-of-spacetime algoritmusát és elindult az éles Chia Network hálózat.


A winchester alapú chia bányászatot farmolásnak hívjuk. Ehhez először plot fájloknak nevezett hatalmas méretű fájlokat kell létrehoznunk és ezeket kell merevlemezeinken letárolni. A plotolásnak nevezett folyamat kicsit nehézkes és a számítógépes világban nem annyira jártas felhasználóknak sokszor beletörik a bicskája. A chia bányászata tehát sok szempontból különbözik az ethereum vagy mondjuk a bitcoin bányászatától. Ami viszont mindenképp nagyon jó benne az az, hogy nem kell folyamatosan a villanyóránkat figyelni, hiszen a merevlemezek nem igazán fogyasztanak áramot. Vagyis annyit biztosan nem mint egy videókártya.A chia bányászata tehát winchesterek vásárlásából és azok adattal való feltöltéséből áll. Hasonlóan a PoW alapú valutákhoz, a chiát is bányászhatjuk egyedül, ekkor hacsak nem invesztáltunk be több tíz millió forintot a jutalom beérkezésére nagyon sokat kell várni. Van továbbá lehetőség a pool-on keresztüli farmolásra is. Ekkor más felhasználókkal karöltve bányásszuk a chiát, és a tárterület függvényében akár napi rendszerességgel is kaphatunk kiutalást a rendszerből. Néhány TB merevlemez területtel talán nincs értelme elkezdeni a dolgot, de ha már 100 TB kapacitást tudunk magunkénak, akkor érdemes lehet egy pool-on keresztül chiát farmolni. A chiabanyaszat.hu részletesen foglalkozik a témával. Ha érdekelnek a részletek, akkor látogass el az oldalra.


Kriptovaluta bányászat routerekkel


2021 minden bizonnyal egy nagyon érdekes projektje a Helium. A PoW és proof-of-spacetime algoritmusok mellett a lefedettség alapú bányászat meglehetősen ötletes és mára se szeri se száma a Heliumot bányászó internetes eszközöknek szerte a világban. A Helium bányászata, összehasonlítva a chia network-el, talán egyszerűbb. Itt nem kell semmiféle számításigényes alkalmazást futtatnunk, nem kell a merevlemezeket adattal feltölteni, “csak” rendelni kell egy routert Kínából, megvárni míg megérkezik és már mehet is a bányászat. A routerek bekonfigurálása sem túl nehéz feladat. A nehézség a rendelésben rejlik, hiszen a projekt annyira népszerű lett, hogy a kínai chipgyártók nem képesek lépést tartani a megnövekedett kereslettel és jelenleg több hónapos várólistán tudunk csak szerepelni. Videókártyát és winchestert viszont lehet venni. Még.


A helium routerek bányászatával kapcsolatban már jelent meg cikk az oldalon, ha érdekelnek a részletek mindenképp ajánlom figyelmedbe: Hogyan érdemes helium bányagépet telepíteni?Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek