Mit kell tudnunk a Filecoin projektről?


Hozzáadva: 2021. Október 23. Megtekintve: 403

A Filecoin egy olyan hálózat, amelyet fájlok tárolására találtak ki. A tárolást pénzügyi ösztönzőkkel egészítik ki és így biztosítják, hogy a letárolt fájlok bizonyos ideig létezzenek a hálózatban.


A Filecoin esetében a felhasználók fizetnek a tároló bányászoknak (storage miners) a fájljaik letárolásáért. A tároló bányászok olyan számítógépek, amelyek fájlok tárolásáért felelősek és a letárolásról bizonyítékot tudnak szolgáltatni, amikor azt kérik tőlük. A hálózathoz csatlakozhat bárki, aki adatot szeretne tárolni, vagy az adattárolásért pénzt szeretne felszámolni. Az elérhető tárhely mérete és a tárhelyért fizetendő díjat nem egy vállalat állítja be. Ehelyett a Filecoin egy szabad piaci modellt alkalmaz a fájlok tárolására és a tárolásért fizetendő díj megállapítására.


A Filecoin megvalósítás egy blokkláncot és egy natív kriptovalutát (FIL) is magában foglal. A tároló bányászok az adattárolásért FIL-t kapnak. A Filecoin blokklánca rögzíti a FIL tranzakciókat és a bizonyítékokat, amelyeket a tároló bányászok állítanak elő és ezek bizonyítják a megfelelő fájltárolás tényét.


A Filecoin lehetővé teszi, hogy a felhasználók egy különösen dinamikus piacon alkudozzanak a fájluk tárolásáért fizetendő díjakkal kapcsolatban, továbbá meg tudnak győződni arról, hogy a fájlok rendesen vannak tárolva a hálózatban.


A felhasználók kiválaszthatják maguknak a legjobb tárolókat, megfontolván a tárolás díját, a redundancia fokát és a sebességet is. Az alkalmazások, amelyek a Filecoin hálózatát használják pedig alkudozhatnak a tárolókkal, akik éppen aktívak a hálózatban. A központosított adattároló rendszerektől eltérő módon, itt nincs szükség minden egyes szolgáltató API-ját implementálni. A felhasználóknak pedig lehetőségük van a Filecoin blokklánc segítségével meggyőződni arról, hogy adatuk megfelelően van tárolva a hálózatban.


A Filecoin továbbá lehetővé teszi, hogy tárhely szolgáltatók tárhelyeiket egy nyitott piacon árulják. A tárhely szolgáltatók lehetnek magánszemélyek és szervezetek is. Nekik a miner programot kell futtatniuk és ezért Filecoin tokeneket kapnak cserébe. Itt szóba jöhet bármilyen internethez csatlakoztatott számítógép vagy olyan speciális eszköz, amely nagy mennyiségű adat tárolására képes. A Filecoin megoldása, a PoW algoritmustól eltérően, nem bugyuta számításért jutalmazza a bányászokat, hanem a hasznos tárhely rendelkezésre bocsátásáért.


Amennyiben egy tárhely szolgáltató implementálja a Filecoin protokollt, az képes elérni az összes Filecoin hálózati felhasználót. A szolgáltatóknak nem kell saját API-t fejleszteni és nem kell reklámozni magukat. A Filecoin protokoll és a hálózat elvégzi ezt is. Ebbe az érdekes és decentralizált ökoszisztémába az egymástól független tárhelyszolgáltatók különösebb akadályok nélkül léphetnek be.


A Filecoin a web3 technológiák területén is újat hoz. A web3 központosított alkalmazásokat szeretne decentralizált alkalmazásokká varázsolni. A cél az, hogy ne legyen egy szerv, aki irányít. A web3 ezt a szervet próbálja meg kiiktatni. Ha ez nincs, akkor a nagy cégek nem képesek cenzúrázi a felhasználók tartalmait, továbbá nem lesz szükség olyan szolgáltatásokra sem, amelyeket szolgáltatás megtagadásos támadások (denial-of-service attacks) érhetnek. A web3 tehát egy bizalmat nem igénylő infrastruktúra. Ebben a felhasználók gyakorolhatják tulajdonjogaikat és visszaszerezhetik irányításukat adataik felett. A Filecoin tulajdonképp a web3 technológiának köszönheti, hogy felhasználói meg tudnak osztani fájlokat egymás között.


Hogyan működik a Filecoin?


Nézzük akkor a Filecoin megvalósításának részleteit. Maga a hálózat nagyon hasonló a bitcoin és egyéb más klasszikus kriptovaluták hálózataihoz, azonban van mégis néhány mozzanat, amely említést igényel.


A hálózat


A Filecoin hálózat elosztott és közbejárót nem igénylő kommunikációt megvalósító infrastruktúra. A szereplők különböző módon lépnek be a hálózatba.


A felhasználók titkosított csatornákat használnak. Ezek segítségével kommunikálnak, küldenek át adatot egymás között. A csatornák használatával tudják felfedezni egymást és az adatfolyamokat akkor is képesek gördülékeny módon fenntartani, amikor akár több ezer felhasználó is aktív a rendszerben.


A Filecoin csomópontok


A Filecoin csomópontok szinkronizálják a Filecoin blokkláncot, validálják a blokkokban található üzeneteket és így alakul ki egy globálisan elfogadott állapot. A csomópontok FIL pénztárca alkalmazást futtathatnak és így tudnak kriptovalutákat küldeni és fogadni.


A csomópontok üzeneteket is küldhetnek a hálózatba. Egy kliens például küldhet egy másiknak FIL-t és erről üzenetben értesítheti a hálózatot. A csomópontok tárolási és adatlekérési ügyleteket indítványozhatnak a Filecoin bányászok számára és a hozzájuk tartoló fizetéseket is menedzselhetik.


Egy Filecoin csomópont futtatása nem túl bonyolult dolog. Egy programot kell futtatni a nap 24 órájában. Sok csomópont implementáció létezik, a legnépszerűbbet Lotus-nak hívják.


A Filecoin bányászok


A bányászok a hálózatban különböző feladatokat végeznek. Bővítik továbbá a Filecoin blokkláncot is (minden 30 másodpercben) és ezért kapnak fizettséget. Egy Filecoin bányászt futtatni viszont nem túl egyszerű feladat. Továbbá drága hardware-t is igényel, hiszen bonyolult bizonyítékokat kell kiszámolni. Jelenleg a Lotus Miner a legkifinomultabb implementáció, amit erre a feladatra használnak.


Filecoin ügyletek


A Filecoin hálózatában alapvetően 2 fajta ügyletről beszélhetünk. Az egyik a fájlok tárolásáról szól, a másik a fájlok lekérdezéséről.


A fájlok tárolásáról szóló megegyezések leírják a kliensek és a tároló bányászok közötti ügylet részleteit. Ez a fájlok tárolásáról szól. Amint elindult az ügylet és a bányász megkapta a tárolandó adatot, az a blokklánc számára folyamatosan bizonyítja, hogy tárolja az adatot, mégpedig olyan módon, mint az a szerződésben le van írva. Ezért kap FIL-t. Ha ez nem így történik, akkor a bányászt büntetik és FIL-t vesznek el tőle.


A fájlok lekérdezéséről szóló egyezségek kliensek és lekérdező bányászok között jönnek létre. A lekérdező bányászok lehetnek tároló bányászok, de ennek nem feltétlenül kell teljesülnie. A lekérdező bányászok a hálózatból, remélhetőleg gyorsan és megbízható módon megszerzik az adatot és visszaadják a kliensnek. A tárolásról szóló megegyezésektől eltérő módon, ezek a megegyezések nem a blokkláncon köttetnek és a kifizetéseket más fizetési csatornákon eszközölik.


A bizonyítékok


Ahogyan már szó volt róla, a tároló bányászoknak bizonyítani kell, hogy az adatot a megegyezés szerint tárolják. Ez két részből áll. Tárolják a teljes adatot és azt a megegyezésben szereplő teljes időtartamra tárolják. Az ilyen jellegű bizonyítékokat kriptográfiai megoldások segítségével állítják elő. Itt kerül elő a Proof Of Replication mechanizmus. Ezzel tudják a bányászok bizonyítani, hogy megkapták a megegyezésben szereplő adatot és azt egyedi módon kódolták. Ez utal a bányász fizikai tárhelyére és más bányászok nem képesek ezt a bizonyítékot replikálni. Így elkerülhető, hogy két ügylet ugyan azzal az adattal ne tudja használni ugyan azt a tárterültet. A bizonyíték előáll, amikor az ügylet létrejön és a csomagoló eljárás (sealing operation) befejeződik.


Amikor az ügylet létrejött és ameddig az létezik, a bányásznak a Proof of Spacetime algoritmust használva bizonyítania kell, hogy a megegyezésben szereplő adatot folyamatosan tárolja. A Proof of Spacetime algoritmus garantálja, hogy minden bányász tárolja a neki kiosztott adatot.


A Filecoin kliensek és a bányászok folyamatosan ellenőrzik, hogy az új blokkokban megjelenő bizonyítékok valósak-e. Így lesz biztonságos a hálózat és így tudják megbüntetni az olyan bányászokat, akik nem teljesítik a megegyezésben foglaltakat.


Gas díjak


A hálózatban az üzenetek végrehajtása, például akkor amikor tranzakciókat vagy bizonyítékokat adnak hozzá a blokklánchoz számítási és terhely kapacitást igényel. A felemésztett erőforrásokat Gas egységekben mérik. Egy üzenet Gas díja egyértelműen méri azt a költséget, amit egy küldőnek kell fizetnie ha szeretné hogy üzenete egy bányász segítségével bekerüljön a blokkláncba.


Eddig sok blokklánc működött úgy, hogy a bányászok állapították meg a Gas díjat. Erre a blokklánc natív valutáját használták. Ezt a díjat kellett kifizetni az üzenet beküldése során. A Filecoin is hasonló módon működik, viszont ebben a hálózatban ezen díjak egy bizonyos része elégetésre kerül (egy helyreállíthatatlan címre küldik el őket), mivel minden csomópontnak részt kell venni az üzenetek hitelesítésében. Ez az ötlet az ethereum EIP1559-es frissítéséből származik.


Az elégetett díjak aránya dinamikusan változik és ez a hálózat terheltségétől függ. Az aktuális értéket meg lehet tudni az online Filecoin exploler-ekből vagy a jelenlegi blokklánc csúcsból.


Továbbá minden üzenethez további Gas díjakkal kapcsolatos paramétereket csatolnak és ezek határozzák meg, hogy mennyi jutalmat kapnak a bányászok.


A Filecoin implementációk választhatnak a heurisztikák közül hogy hogyan sorsolják ki a bányászokat, akik az új blokkokat hozzáadják a blokklánchoz, de a legjobb ha a bányászok hozamának maximalizálását veszik figyelembe.Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek