Néhány szó a helium blokkláncról és a kriptovaluta bányászatáról


Hozzáadva: 2021. Május 24. Megtekintve: 4222

Aki kicsit jártasabb a kriptovaluták világában az hallhatott már néhány hitelesítési eljárásról. A bitcoin esetében proof-of-work alapon történik a tranzakciók hitelesítése, az ethereum rendszerében most térnek át proof-of-stake alapú hitelesítésre, a néhány hete indult chia network esetében pedig proof-of-space hitelesítésről beszélhetünk. A helium blokklánc viszont egy teljesen új megoldást valósít meg, ez pedig a proof-of-coverage vagy magyarul a lefedettség általi bizonyítás. Ezt fogjuk most megviszgálni.


A helium blokklánc egy proof-of-coverage-nek (PoC) nevezett hitelesítési eljárást valósít meg, amely hálózati eszközöket ellenőriz. A hálózati eszközök bizonyos rendszerességgel jelt adnak és bejelentkeznek a hálózatba, megosztván fizikai pozíciójukat. A helium blokklánca ezt az adatot, valamint a hálózati eszköz által létrehozott hálózati lefedettség mértékét ellenőrzi.


A helium network hálózata egy fizikailag megvalósított vezeték nélküli eszközökből álló rendszer, amely megbízható hálózati lefedettséget nyújt a hálózat használói számára. A helium hitelesítési algoritmusa a rádióhullámok elidegeníthetetlen tulajdonságait használja ki. Ezen tulajdonságok segítségével a blokklánc evolúcióját valósítják meg és így lehet a kriptovalutákkal tranzakciókat lebonyolítani. A rádióhullámok jellegzetességei a következők:


  • A rádióhullámok csak bizonyos távolságot tudnak megtenni
  • A vett rádiójel jelének erőssége fordítottan arányos az adótól való távolság négyzetével
  • A rádióhullámok fénysebességgel, szinte késleltetés nélkül haladnak

Ezeket a tulajdonságokat kihasználva a kriptovaluta blokklánca folyamatosan ellenőrzi a hotspotokat és kérdőre vonja őket az általuk állított vezeték nélküli hálózat lefedettségét illetően.


A PoC algoritmus során elvégzett munka egysége egy ilyen kérdőre vonás. A helium blokklánc mára több 10 milliószor tesztelte ily módon a hotspot hálózatot, amelyet egyébként az Emberek Hálózatának neveznek. Ezen folyamat során, a blokklánc minden egyes lekérdezéssel növeli a tudását a hálózat minőségére vonatkozóan.


A kérdőre vonás folyamatában három szereplő vesz részt. A kérdőre vonó, az adat továbbító és a tanú. A kérdőre vonó hotspotok körülbelül 240 blokkonként intéznek kéréseket. Az adat továbbító hotspot kapja meg a kérést és ő az aki a földrajzilag közel elhelyezkedő hotspotoknak tovább küldi a kérést reprezentáló csomagokat. A tanúk fogadják a csomagokat és bizonyítják, hogy az adat továbbító hozzájuk földrajzilag közel helyezkedik el.


A helium blokklánc evolúciója során természetesen szükség van a tranzakciók hitelesítésére. A kérdőre vonó hotspot a hitelesítés során először generál egy publikus-titkos kulcspárt. A kulcspár SHA256 hash értéke a kérdőre vonó indentitásával együtt rögzítésre kerül a helium blokkláncban. Ezek után véletlenszerűen kiválasztásra kerül egy adat továbbító hotspot a hálózat összes szereplője közül.


A kérdőre vonáshoz szükséges adatokat tároló csomagot a kérdőre vonó hotspot elküldi az adat továbbító hotspot részére és az dekódolja a csomagot a saját titkos kulcsával valamint a helium blokkláncba már rögzítésre került hash segítségével. A hotspot ekkor szétküldi az így kapott csomagot a hálózatba és minden egyes földrajzilag hozzá közel elhelyezkedő tanú hotspot meg is fogja azt kapni.


Minden egyes tanú jelent a blokklánc részére ha megkapta a csomagot és így zárul be a kör a kérdésre vonó részére.


Pénz keresete helium bányászatával


Kérdés természetesen, hogy miért éri meg egy hotspotnak szerepelni ebben a mókában. Hát azért mert a tranzakciós adatok hitelesítése során helium-ot kap minden egyes hotspot, amely részt vett az aktuális körben. Ha például a mi hotspotunkat vonták kérdőre, akkor a teljes jutalom 5.31%-t kapja az meg. Ha ugyan ebben a körben más hotspotok is részt vettek a hitelesítésben, akkor a jutalmat természetesen fel kell osztani. Ja és nem szabad megfeledkezni a tanúkról sem, hiszen ők is kapnak jutalmat.


A tranzakciós blokk hitelesítése akkor történik meg, amikor a kérdőre vonó megkapja a kívánt csomagokat az adat továbbító hotspot-tól és az összes tanútól is.


Azt, hogy egy helium hotspot mennyi pénzt hoz a telepítőjének viszonylag nehéz kiszámolni és matematikai formula nem is létezik rá mert a hozamot sok paraméter befolyásolja. A legjobb ha megtekintjük a például a budapesti hotspotokat és azokon ellenőrizzük le az aktuális hozamot. Ezt meg lehet tenni a következő linken: https://explorer.helium.com/coverage#14/47.48891/19.06571.A helium blokkláncban szerepel egy közmegegyezésen alapuló csoport is (mint minden más blokklánc alapú kriptovaluta hálózatban) és a kérdőre vonó nekik nyújtja be a bizonyítékot az elvégzett munkáról. Az elvégzett munka hitelessége a kérdőre vonó titkos kulcsának tudatában könnyen leellenőrizhető és ez adja a proof-of-coverage alkalmazhatóságát a blokklánc evolúciós fejlesztésére. Az elvégzett munka eredménye rögzítésre kerül a blokkláncban és jöhet is a következő tranzakciós blokk.


Az így létrejött kriptovaluta jelenlegi árfolyamát a következő linken tudod leellenőrizni: https://www.coingecko.com/en/coins/helium.


Illusztráció: All about HeliumSzerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek