Ötletek helium bányászoknak


Hozzáadva: 2021. November 30. Megtekintve: 1631

Az Amerikából indul helium network projekt hazánkban is egyre inkább népszerűbbé válik. Maga az ötlet nagyszerű. Hálózati eszközöket kell elhelyezni magunk körül és az így kialakított hálózati lefedettségért cserébe kapunk kriptovalutát. A nehézséget azonban az adja, hogy ha egy területet lefedett már valaki más, akkor oda nem túl célszerű további eszközöket telepíteni. Mit lehet azonban mégis tenni ha valaki helium hotspotok telepítésével szeretne foglalkozni? Nézzünk egy pár hasznos tudnivalót!


A videókártya és processzor alapú bányászatokkal összevetve a helium networkbe való kapcsolódás talán nem igényel olyan nagy tőkét. Ezen tulajdonsága miatt sokan bele tudnak kezdeni. A nehézséget elsősorban a routerek beszerzése és telepítése adja. A korai időkben egy helium router néhány száz dollárba került és könnyedén meg lehetett őket rendelni Kínából. Már a helyzet kicsit változott és ha még sikerül is egy rendelést leadnunk, bizonyos esetekben akár 2-3 hónapot is kell várni míg az megérkezik. A másodlagos platformokon azonban még érdemes lehet körülnézni. Ha valaki egy online piactéren vásárol helium routert, akkor onnan gyorsabban megérkezik, azonban vigyázzunk a csalókkal!


Tegyük fel tehát hogy megérkezett az eszköz. A következő lépés annak beüzemelése lesz, de hogyan lehet ezt megtenni, ha sűrűn lakott területen vagyunk? Jelenleg talán ez a legnagyobb nehézség, amivel szembe kell nézni a helium bányászoknak. A helium network pénzügyi ösztönző modellje úgy lett kialakítva, hogy a felhasználók egyre nagyobb területeket fedjenek le. A korai időkben, nyilván a belvárosi területek kerültek lefedésre, hiszen itt volt stabil internet kapcsolat, elektromos hálózat és feltehetően a legbátrabb kriptofanatikusok is ezeken a területeken laknak. Ha kinyitjuk a helium explorert láthatjuk, hogy a világ országainak belvárosaiban nagyon sok hotspot található. London, New York és San Francisco a legjobb példa erre, de más például nyugat európai ország fővárosaiban is rohamosan nőttek a helium eszközök. Az exploler a térképet hatszögekre osztja fel és ezen hatszögekben kerülnek elhelyezésre az eszközök. Ideális esetben egy hatszögbe néhány hotspotnak kellene esnie, azonban ez nem minden esetben sikerül. A hálózati eszközök hozamának kiszámítása sem túl egyszerű. Jól használható képlet talán nem is létezik, azt viszont tudjuk, hogy az eszközöket úgy kellene elhelyezni, hogy mások területét nagy mértékben ne fedje le és fontos az is, hogy az sok másik eszközzel létesítsen kapcsolatot. Ha ez sikerül, akkor van esélyünk profitot maximalizálni. A probléma viszont az, hogy az eszközöket nem tudjuk tetszőlegesen elhelyezni.


Helium bányagépek elhelyezése


Hélium bányászat során a legfontosabb paraméter tehát a hotspotok pozíciója lesz és ez sajnos relatív, vagyis folyamatosan változik. Más szóval élve arról van itt szó, hogy a lefedettség nem állandó. Bizonyos szereplők belépnek, bizonyosak kilépnek a rendszerből. Ezáltal az eszközök hozama is folyamatosan változik. Érdemes tehát egyedi helyekre rakni a routereket. Egyedi helyek alatt értem az olyan pozíciókat, amelyek topológiai szempontból kitűnnek. Ilyen lehet egy magas antenna, egy magas ház vagy egy domb tetején lévő gyárépület. Itt már mindenkinek a saját fantáziájára van bízva a megfelelő lokáció megválasztása. Az eszközöket alapvetően tehát magas részeken, jó rálátással kellene elhelyezni. Internet kapcsolat és elektromos áram persze kötelező módon kell hogy legyen a területen. Ezek biztosítása nem túl nehéz ha saját tulajdonú ingatlanról van szó. Nem könnyű viszont ha más területén garázdálkodunk.


Az IoT hálózat további kiterjesztése


Az hogy mennyit kereshetünk helium bányászattal legfőképp lokáció függvénye. Ha nem figyelünk az eszköz megfelelő elhelyezésére, akkor napi néhány dollárnál több bevételre ne számítsunk. A jól pozícionált helium hotspotok akár 10 dolláros napi jövedelmet is produkálhatnak, ehhez viszont alaposan szét kell nézni a környékünkön. A nagyobb városok legforgalmasabb helyei 2021 telére szinte megteltek helium hotspotokkal. Ez nem jelenti azt, hogy ha szemfülesek vagyunk akkor ne tudnánk még találni néhány jó hozamot generáló helyszínt, azonban ez időről időre egyre nehezebb lesz. Az amerikai felhasználók egy csoportja más utakat feltörésébe kezdett. A helium explorer egyértelműen megadja a még nem lefedett zónákat és ezek mára, főleg az Egyesült Államokban kiesnek a városi területekből. A külvárosokban már nem túl könnyű magas pontokat találni és ha találunk is nagy valószínűséggel az adott lokáció közelében nincs tulajdonunkban ingatlan. Egy elhagyatott gyárépület, egy használaton kívül lévő üzem, egy malom vagy akár egy tanya tökéletes választás lehet helium bányászok telepítésére. A magas pontokért lassan verseny alakul ki, hiszen aki elsőnek tud bevenni egy ilyen lokációt annak nagy pénzek üthetik a markát. A dologgal természetesen foglalkozni kell és folyamatosan követni kell a hálózat lefedettségének alakulását. A neheze a dolognak akkor jön, amikor egy adott ingatlan tulajdonosával kell megegyezni. Ekkor természetesen lesznek jobb és kevésbé jófej ingatlan tulajdonosok. A routerek telepítéséről szóló igényünk kiteregetése előtt érdemes átgondolni, hogy milyen az adott partner. Mennyire nyitott az új dolgokra. Ha nem annyira, akkor nem túl célszerű kiejteni a kriptovaluta szót, mert sokan még mindig az illegális ügyleteket asszociálják ezzel a fogalommal. Ha látjuk, hogy valamennyire közreműködő a partner, akkor lehet akár hozam megosztásos egyezséget is kötni. Magyarul a helium router havi hozamának 10-20-30 százalékát megoszthatjuk az ingatlan tulajdonosával. Ezzel bevonhatjuk őt is a kriptovaluták világába és jobban érdekelté tehetjük őt a rendszer működésében. Ha ez nem megy, akkor fel lehet ajánlani hogy mondjuk kifizetjük a havi internet díjat. Ez sem túl rossz alku, viszont ha leesik a HNT árfolyama, vagy túlságosan benépesül a videék, akkor akár elveszthetjük a teljes havi jövedelmünket szóval nem árt vigyázni. Ha ez a dinamika elindul, akkor akár országunkban is új életet kaphatnak a némileg kieső vidékeken lévő elhagyatott épületek. A magasabban lévő használatban nem lévő antennák különösen érdekesek lehetnek ilyen szempontból. Egy jól elhelyezett helium router visszaadhatja azok értékét és valamilyen szinten életet lehelhetnek a vidék infrastruktúrájába. Erre is jó a helium pénzügyi ösztönző modellje.


Nagy szerencsénk lehet ha egy ingatlan fejlesztőbe akadunk, akinek nem csak egy ingatlana van. Így akár több ingatlan területén is elhelyezhetjük helium routereinket és biztosíthatjuk azok hozamát legalább arra az időre, amíg nem jelennek meg más eszközök a környéken. Az antennák kiválasztása sem túl egyszerű feladat. Jó néhány kombinációt meg kell próbálni míg megtalálja az ember a legoptimálisabb antenna fajtát és sikerül bepozícionálni az eszközt. Ilyenkor természetesen még arra is figyelni kell, hogy a szél bármikor elmozdíthatja az eszközt is és az antennát is. Ekkor lecsökken a hozam és meglepődve tapasztaljuk, hogy a router nem hoz annyit mint eddig. A helium bányagép és az antenna megfelelő rögzítése emiatt kulcsfontosságú.Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek